Kina i Kanada izvršile razmenu zatvorenika: Nagodba sa uhapšenom direktorkom "Huaveja" rešila trogodišnji spor

25.09.2021

08:26

0

Jedna Kineskinja oslobodila je dva Kanađanina

Kina i Kanada izvršile razmenu zatvorenika: Nagodba sa uhapšenom direktorkom "Huaveja" rešila trogodišnji spor
Tanjug/AP - Copyright Džastin Trudo; Tanjug/AP

Nakon tri godine, dvojica Kanađana puštena su danas iz pritvora u Kini, saopštio je premijer Kanade Džastin Trudo.


Majkl Spejvor i Majkl Kovrig optuženi su za špijunažu 2018. godine i uhapšeni, nedugo nakon što je kanadska policija uhapsila izvršnu direktorku "Huaveja" Meng Vandžou, koja je danas napustila Kanadu nakon dogovora sa američkim tužiocima, preneo je BBC.

Pritvaranja su izazvala diplomatske tenzije između dve zemlje, a kritičari su optužili Kinu da je Spejvora i Kovriga pritvorila u znak osvete za hapšenje Meng, kako bi ih koristili za cenkanje, što je Peking čvrsto odbacio.

Kanađani su sve vreme tvrdili da su nevini, a na konferenciji za novinare Trudo je rekao da su prolazili kroz "neverovatno teške muke".
Džastin Trudo; Youtube/CBC News: The National
 

- Dobra je vest za sve nas da su na putu kući, na putu svojim porodicama. U prethodnih 1.000 dana, pokazali su snagu, otpor i manire - rekao je Trudo.

Premijer Kanade je rekao da će obojica stići u Kanadu danas u jutarnjim časovima po lokalnom vremenu, a u njihovoj pratnji je Dominik Barton, kanadski ambasador u Kini.

Kovrig je bivši diplomata zaposlen u Međunarodnoj kriznoj grupi, odnosno briselskom "trustu mozgova", dok je Spejvor osnivač organizacija koje gaje međunarodne i kulturne veze sa Severnom Korejom.

Majkl Korvig; Tanjug/AP
 

U avgustu ove godine kineski sud je osudio Spejvora na 11 godina zbog spijunaže, a za Kovriga još nije doneta presuda.

Majkl Spejvor; Tanjug/AP
 

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je njegova zemlja "zadovoljna" kineskim potezom, ali je dodao da su dvojica Kanađana morala da trpe "više od dve i po godine proizvoljan pritvor".

Oko za oko 

Pre toga, kanadski sudija naložio je puštanje Meng Vandžou, nakon što je postigla dogovor sa američkim tužiocima oko optužbi za prevaru.

Finansijska direktorka kompanije "Huavej" priznala je da je obmanula banku u vezi sa poslovanjem kompanije u Iranu, saopštilo je američko Ministarstvo pravde, nakon što je postiglo sporazum o odloženom gonjenju koji će ovoj Kineskinji omogućiti da napusti Kanadu.


Kako se navodi u saopštenju objavljenom u petak, ministarstvo je sklopilo sporazum po kome neće pokretati postupak protiv Meng do 2022. godine, a ako ona bude ispoštovala određene uslove koje propiše sud, odustaće od gonjenja.
Meng Vandžou; Tanjug/AP
 

Američko ministarstvo je saopštilo i da se nastavlja sa pripremama za suđenje protiv "Huaveja" i "da se raduje dokazivanju svog slučaja na sudu", prenosi Rojters.

Finansijska direktorka Huaveja i kćerka osnivača kineske korporacije pojavila se iz Vankuvera putem video-veze na ročištu pred saveznim sudom u Njujorku.

Meng je uhapšena na Međunarodnom aerodromu u Vankuveru u decembru 2018. godine, prema američkom nalogu u kojem je optužena za prevaru jer je navodno obmanula banku HSBC o prirodi odnosa "Huaveja" sa kompanijom po imenu "Skajkom", čime je stavila HSBC u rizik da prekrši američke sankcije protiv Irana.

Ona je od početka negirala optužbe i borila se protiv izručenja u SAD iz Kanade, a posle hapšenja boravila je u kućnom pritvoru u Vankuveru pod nadzorom privatnog obezbeđenja koje sama plaća prema dogovoru o uslovnom puštanju na slobodu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike