Misterija duga 20 godina: Kome pripada telo dečaka koje je pronađeno u Temzi?

22.09.2021

13:05 >> 15:24

0

Autor: M. J.

Policija je u septembru 2001. godine pronašla gornji deo tela kako pluta rekom Temzom u blizini Tauerbridža u Londonu

Misterija duga 20 godina: Kome pripada telo dečaka koje je pronađeno u Temzi?
Copyright 24sedam/Profimedia

Slučaj “torzo u Temzi” predstavlja najduže nerešeno ubistvo u novijoj istoriji.

Naime, policija je u septembru 2001. godine pronašla gornji deo tela kako pluta rekom Temzom u blizini Tauerbridža u Londonu.

Pročitajte još

Telo je pripadalo dečaku starosti između četiri i sedam godina, koji je verovatno živeo u Africi malo pre njegove smrti. Nakon što su ga pronašli, policija je odlučila da mu da ime Adam.

Na sebi je jedino imao narandžasti šorts marke „Kids & Compani“, koji je bio značajan za istragu. Šorts u ovoj boji i veličini mogao se kupiti u malom broju prodavnica u Nemačkoj.

Adamove noge, ruke i glava bili su vešto uklonjeni oštrim nožem i nikada nisu pronađeni.

Smatra se da je Adam bio drogiran napitkom “crne magije” i žrtvovan pre nego što je bačen u Temzu.

Stručnjaci su se složili da je to bilo ritualno ubistvo, jer veoma podseća na jedno od takozvanih muti ubistava koja su karakteristični za Južnu Afriku.

Ubistva muti su vrsta ubistava koja su počinila određena plemena u Južnoj Africi i drugim afričkim zemljama. Delovi tela, u medicinske i ritualne svrhe, uklanjaju se dok su žrtve, uglavnom žene i deca, još žive.

Međutim, drugi stručnjaci verovali su da je reč o ljudskoj žrtvi koja se pridaje boginji Ošun. Forenzički dokazi dali su prednost ovoj teoriji.

Policajci su u aprilu 2002. godine otišli u Afriku ne bi li otkrili pravi identitet dečaka. Čak su pozvali Nelsona Mandelu da se obrati javnosti i zatraži informacije od građana, međutim, bezuspešno.

U julu 2002. godine socijalni radnici u Glazgovu pronalaze ritualne predmete u kući Džosi Osagijede. Ona je rekla da su ona i njeno dvoje dece deo kulta.

YouTube/Printscreen/Richard Hoskins

Ubrzo je o tome obavešten i Skotland jard, a detektivi su otkrili odeću sa istom oznakom „Kids & Compani“ i u istim veličinama kao Adamov narandžasti šorts. Džosi je uhapšena, ali uprkos intenzivnom ispitivanju, nije optužena.

U julu 2003. godine Kingslej Oho uhapšen je u okviru suzbijanja trgovine ljudima u Londonu. Policija je otkrila da je bio u kontaktu sa Džesi.

U kući u kojoj je Kingslej živeo pronađeni su životinjska lobanja probodena ekserom, tečni napici, kao i mali paketići napunjeni peskom.

Policajci su takođe pronašli video-kasetu sa oznakom “rituali”, na kojoj se vidi kako odrasloj osobi odrubljuju glavu.

U julu 2004. Kingslej je osuđen na četiri godine zatvora, da bi dve godine kasnije bio deportovan u Nigeriju.

Istraga se nastavila, ali bez značajnijih pomaka. Međutim, kada su detektivi pretražili Džosine stvari pronašli su gomilu fotografija. Na jednoj od njih je prikazan dečak od oko pet godina. Fotografija je nastala 2001. godine.

Džosi je rekla da je dečak sa fotografije Adam i da je njegovo ime Ikpomvosa. Navela je da je čuvala dečaka, ali da ga je nakon nekog vremena dala muškarcu koji se zove Bava.

Međutim, 2012. godine Džesin brat Viktor kontaktirao je s detektivima i rekao da se radi o nesporazumu i da dečak sa fotografije nije Adam, kao i da njegovo ime nije Ikpomvosa.

Pošto nije bilo značajnijih tragova, slučaj se 2013. godine “ohladio”.

Pročitajte još

Policija je juče uputila novi apel za pronalaženje Adamovog ubice, povodom 20 godina od pronalaska njegovog tela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike