Novo mešanje karata na međunarodnoj sceni: Francuzi naoružavaju Indiju podmornicama najnovije tehnologije?

23.09.2021

21:42 >> 07:09

0

Autor: I.Pavlović

Kriza s podmornicama u Indopacifiku dobija drugi čin

Novo mešanje karata na međunarodnoj sceni: Francuzi naoružavaju Indiju podmornicama najnovije tehnologije?
Copyright Chief Mass Communication Specialist Amanda R. Gray/U.S. Navy via AP

Posle okretanja leđa Australije Francuskoj, uz svesrdnu pomoć SAD i Velike Britanije, sada bi na scenu mogli da stupe Indijci, u regionu u kome Francuska ima istorijski značajne interese. Pojavljuju se nagoveštaji da bi, umesto Australijanaca, Francuzi sada mogli da naoružaju Indiju, i to podmornicama najnovije tehnologije – ne dizel verzijama, kao što je to bilo namenjeno Kanberi – nego onima na nuklearni pogon.

Pročitajte još:

Time bi došlo do novog “mešanja karata” u ionako zamršenoj međunarodnoj situaciji u kojoj SAD, Velika Britanija i Australija prave blok protiv Kine. S druge strane, sada bi Francuska i Indija združene mogle da stanu u odbranu svojih strateških i ekonomskih interesa, u rivalstvu s Kinom, prenose Novosti.

U prilog ovoj tezi ističe se da indijska vlada već godinama namerava da modernizuje svoju flotu. Da se ne gubi vreme, pokazuje i činjenica da su predsednik Makron i indijski premijer Nerendra Modi razgovarali telefonom u utorak, izrazivši nameru da zajedno deluju u indopacifičkom prostoru. Cilj ovog pristupa, ističu u Jeliseju, jeste promovisanje regionalne stabilnosti i vladavine prava, uključujući i evroindijske odnose, “bez ikakvog oblika hegemonije”.

Saopštenjem iz Jelisejske palate se ističe da je Makron podsetio na posvećenost Francuske da doprinese jačanju indijske strateške autonomije, u okviru bliskih odnosa dvaju strateških partnera. Namera je i da se ojača bilateralna saradnja u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu.

Narenda Modi je, putem Tvitera, istakao važnost bilateralnog strateškog partnerstva, o čijem produbljivanju je razgovarao i francuski šef diplomatije Žan-Iv le Drijan sa indijskim kolegom Subrahmanijamom Džaišankarom.

Indija je takođe saveznik i Australije. Prošle godine Nju Delhi i Kanbera su potpisali sporazum o vojnoj saradnji i logističkoj podršci.

Francuska je već prodala “rafale” Indiji, otvorila je svoje baze za indijsku mornaricu u Džibutiju i Emiratima i izvode zajedničke operacije u Indijskom okeanu. Oblasti u kojima Francuska i Indija mogu dalje da prodube saradnju su široke, od odbrane protiv sajber-napada do svemirskih istraživanja.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike