Statistike, sujeverje, vremenske prilike i prorok koji nepogrešivo greši: Šta sve utiče na izbore u Nemačkoj

23.09.2021

15:37

0

Autor: V. T.

Rekordnom broju glasača putem pošte posebno se raduju unionisti i FDP, ali ne idu sva predviđanja u prilog njima

Statistike, sujeverje, vremenske prilike i prorok koji nepogrešivo greši: Šta sve utiče na izbore u Nemačkoj
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, file

Na parlamentarne izbore u Nemačkoj, koji će se održati u nedelju, 26. septembra, utiču mnogi fatkori, kao što su vremenske prilike, statistike, ali i sujeverje, ističe dnevni list „Bild“.

Prognozira se da će u nedelju biti 25 stepeni i lep dan, a prema mišljenju stručnjaka, to će značajno uticati na ponašanje birača.

Pročitajte još

Naime, kada je kišovito i hladno, mnogi penzioneri, koji su pre svega glasači vladajuće CDU, ostaju kod kuće, a kada je lepo vreme, mladi radije idu u kafiće i kafane nego na glasačko mesto.

– Međutim, na ovim izborima, zbog rekordnog broja glasača putem pošte, to neće toliko uticati na ishod izbora – smatra šef instituta za istraživanje javnog mnjenja „INSA“ Herman Binkert.

Rekordnom broju glasača putem pošte posebno se raduju unionisti i FDP, koji su 2017. natprosečno veliki broj glasova dobili putem pošte.

Što se sujeverja tiče, u prilog pobedi Armina Lašeta, kandidata za kancelara CDU/CSU, govori činjenica da je od ujedinjenja Nemačke uvek kada je Bajern Minhen bio prvak Nemačke u fudbalu CDU pobeđivala na izborima.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Kada je Gerhard Šreder (SPD) pobedio 1998. Kajzerslautern je bio prvak Nemačke.

U korist Olafa Šolca, kandidata SPD, govori činjenica da je, kada su socijaldemokrate posle 16 godina sa vlasti „svrgnuli“ na izborima Helmuta Kola, svetski prvak u fudbalu bila Francuska, isto kao sada, posle 16 godina vladavine Angele Merkel.

Takođe, uvek kada je od 1998. stopa inflacije u januaru bila negativna pobeđivali su unionisti, a kada je bila na nuli ili iznad, kao što je sada slučaj, pobedila je SPD.

Zanimljivo je i da je izborni prorok u studiju televizije SWR, pas Lusi, predskazao da će CDU pobediti na izborima.

Pročitajte još

Međutim „Bild“ dodaje da to govori u pilog Šolca, jer je Lusi do sada uvek pogrešno proricala ishod izbora.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti