Talibani se pobili zbog borbe oko vlasti? Dve ključne figure nisu već dugo u javnosti, šire se šokantne glasine

14.09.2021

12:39 >> 13:17

0

Autor: N. P.

Izvor: Tanjug

Potukli se zbog podele ministarstava

Talibani se pobili zbog borbe oko vlasti? Dve ključne figure nisu već dugo u javnosti, šire se šokantne glasine
Profimedia

Vođa talibana mula Hibatula Akunzada i potpredsednik vlade talibana Abdul Gani Baradar nisu viđeni u javnosti u Kabulu otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Kako navodi “Gardijan”, u Kabulu se govori da je Akunzada navodno ubijen ili teško povređen u tuči sa drugom visokom talibanskom figurom tokom rasprave o podeli avganistanskih ministarstava.

Pročitajte još

Zvaničnici su u ponedeljak objavili fotografije beležaka koje su ispisane rukom jednog od Baradarovih zamenika, u kojima piše da je Baradar u Kandaharu, i audio-snimak na kome navodno Baradar tvrdi da je živ.

Nedostatak snimka izazvao je sumnju kod Avganistanaca.

– Mula Baradar, zamenik premijera, u glasovnoj poruci je odbacio sve tvrdnje da je povređen ili ubijen u sukobu. On kaže da su to laži koje su potpuno neosnovane – objavio je talibanski zvaničnik Suhail Sahen na svom Tviter profilu.

Abdul Gani Baradar; AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Prema navodima Avganistanske mreže analitičara, već se smatralo da je Baradar izgubio u unutrašnjim talibanskim sporovima oko formiranja nove vlade.

Od trojice talibana koji su bili zamenici vrhovnog vođe pre pada Kabula, Baradar jedini nije obezbedio ministarstvo.

Vojni vođa Jakub Omar, sin vođe osnivača grupe, dobio je Ministarstvo odbrane, a Sirajudin Hakani je obezbedio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Akundzada; Afghan Islamic Press via AP, File

Avganistanska mreža analitičara takođe je primetila da Akunzadino odsustvo sa svih javnih i privatnih događaja, skoro mesec dana nakon pada Kabula, ukazuje na to da više nije živ, odnosno da je veoma čudno da se Akunzada ne pojavljuje sada kada su talibani na vlasti.

Pročitajte još

Smrt vođe osnivača talibana mule Muhameda Omara krila se dve godine, a za to vreme su talibani nastavljali da izdaju izjave u njegovo ime.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti