Povlašćeni Amerikanci: SAD s talibanima imale detaljno razrađen dogovor za evakuaciju

01.09.2021

08:38 >> 08:44

0

Postojala je tajna kapija kroz koju su mogli da prođu samo najvažniji

Povlašćeni Amerikanci: SAD s talibanima imale detaljno razrađen dogovor za evakuaciju
Copyright AP Photo/Wali Sabawoon

Američka vojska uspela je da se dogovori s talibanima da prate grupe Amerikanaca do ulaza na aerodrom u Kabulu da bi bili evakuisani iz Avganistana, potvrdila su dva američka zvaničnika iz sektora odbrane za CNN.

Jedan od zvaničnika otkrio je i da su američke snage za specijalne operacije postavile „tajnu kapiju” na aerodromu i uspostavile „pozivne centre” koji su vodili Amerikance kroz proces evakuacije.

Zvaničnici su pojasnili da su Amerikanci obaveštavani da dođu na unapred postavljene „tačke okupljanja” u blizini aerodroma, gde bi talibani proveravali njihove dokumente i sprovodili ih blizu kapije na kojoj su bile američke snage, puštajući ih unutra u trenutku kada su mnogi Avganistanci takođe pokušavali da se domognu aerodroma.

Američke trupe su na taj način mogle da vide kako se Amerikanci približavaju sa svojom talibanskom pratnjom i kako prolaze kroz gomilu, i da budu spremni da intervenišu u slučaju da se bilo šta dogodi, prenosi CNN.

Pročitajte još

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti aranžmana, koji do sada nije obelodanjen jer su, kako su naveli, SAD bile zabrinute zbog reakcije talibana na bilo kakav publicitet, kao i zbog pretnje od napada terorista Islamske države u Avganistanu (ISIS-K), pošto bi njeni operativci uvideli da se Amerikanci sprovede u grupama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike