Otporniji na vakcine: Novi soj koronavirusa nazvan "mu", uočene mutacije uznemirile naučnike

01.09.2021

08:47 >> 09:07

0

SZO je do sada potvrdila četiri zabrinjavajuće varijante

Otporniji na vakcine: Novi soj koronavirusa nazvan "mu", uočene mutacije uznemirile naučnike
Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Probst, file

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) detektovala je novi soj koronavirusa i dala mu ime “mu”. On je inicijalno identifikovan u Kolumbiji.

U nedeljnom biltenu SZO o pandemiji navodi se da ova varijanta, označena kao B.1.621, koja je zabeležena u Južnoj Americi i Evropi, ima mutacije koje ukazuju na to da bi mogla biti otpornija na vakcine, što je bio slučaj i sa varijantom “beta”, ali da će biti potrebno više studija da bi se ovo dodatno ispitalo, prenosi Gardijan.

Pročitajte još

Prema saopštenju SZO, od prve identifikacije u Kolumbiji, u januaru 2021. godine, bilo je nekoliko sporadičnih izveštaja o slučajevima varijante “mu”, a prijavljena su i neka veća izbijanja iz drugih zemalja Južne Amerike i Evrope.

– Iako je globalna prevalencija ”mu” varijante među sekvenciranim slučajevima opala i trenutno je ispod 0,1 odsto, prevalencija u Kolumbiji (39 odsto) i Ekvadoru (13 odsto) stalno se povećava – navodi SZO.

SZO je potvrdila da će posebno pratiti zbog promena ovaj soj u Južnoj Americi, gde on zajednički cirkuliše sa “delta” varijantom.

Pročitajte još

SZO je do sada potvrdila četiri zabrinjavajuće varijante koronvirusa, “alfa” soj, identifikovan u 193 zemlje, “beta” u 141, “gama” u 91 i “delta”, koji je zabeležen u 170 zemalja, dok je “mu” peta varijanta od interesa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike