Šef im osuđen na smrt, a sada su dobili novo naređenje: Najmoćnije jakuze menjaju imidž? (VIDEO)

06.09.2021

09:31 >> 09:36

0

Veruje se da je to samo predstava za javnost

Šef im osuđen na smrt, a sada su dobili novo naređenje: Najmoćnije jakuze menjaju imidž? (VIDEO)
Copyright Youtube/ANNnewsCH

Nakon što je prvi put u istoriji jedan jakuza osuđen na smrt, članovima tih japanskih bandi naloženo je da ne koriste oružje u javnosti.

Podsetimo, šef mafijaškog japanskog klana jakuza Satoru Nomura (74) osuđen je na smrt vešanjem u Japanu i veruje se da je to bio prvi slučaj te vrste.

Pročitajte još

Nomura je rekao sudiji da je on samo želeo poštenu odluku suda.

– Žalićete zbog ovoga do kraja života – poručio je.

Nomura je osuđen zbog zločina koji su počinjeni još 1998, ali i mnogih krivičnih dela koji usledili u narednim godinama.

Ta sudska odluka predstavlja presedan u Japanu gde su jakuze delovale sasvim otvoreno, a članstvo kriminalnim organizacijama nije nezakonito.

Novonastala događanja su navela Jamaguči-gumi i Kudo-kai, najveće klanove jakuza, da zabrane svojim sledbenicima da koriste oružje u javnosti.

Veruje se da je zabrana oružja samo predstava za javnost kako bi mogli kasnije da tvrde da su smanjili nasilje.

Poslednjih godina japanske vlasti vrše sve veći pritisak na jakuze koje nisu više toliko moćne, a članstvo je na rekordno niskom nivou.

Kriminalna mreža se smanjila na 25.900 članova, u odnosu na 80.900 koliko ih je bilo pre deset godina.

Japanski zakon ne zabranjuje da se pristupi kriminalnim bandama, tako da su one funkcionisale sasvim normalno i imale kancelarije i sedišta u brojnim gradovima. Klanovi su vodili i legalne poslove istovremeno sa nelegalnim.

Tek poslednjih godina je policija započela veći obračun sa jakuzama, pa su usledila hapšenja koja su zapanjila javnost jer se to uglavnom nikada nije dešavalo.

Profimedia

Vlasti su imenovale i brojne kompanije, organizacije i pojedince koji su vodili poslove sa jakuzama kako bi im dodatno umanjile moć. Mnogi poslovi su se tako urušili.

Jakuze su stekle moć posle Drugog svetskog rata i razvile imperiju vrednu milijarde dolara, a bave se svim mogućim kriminalnim aktivnostima od trgovine drogom, reketiranja do prostitucije.

Pročitajte još

Sa više od 100 zatvorenika osuđenih na smrt, Japan je jedna od retkih razvijenih zemalja koja nije ukinula smrtnu kaznu. Ipak, Nomurin slučaj je bio iznenađenje jer je on prvi “visoki zvaničnik” jakuza koji je osuđen na smrt.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike