Australija se pretvorila u Velikog brata za tili čas: Aplikacije će pratiti sve u stopu, donet drakonski zakon

07.09.2021

07:04 >> 11:21

0

Australijanci strahuju da će vlast ugroziti njihove slobode kako bi održala korona mere

Australija se pretvorila u Velikog brata za tili čas: Aplikacije će pratiti sve u stopu, donet drakonski zakon
Copyright Profimedia

Kako bi se izborila sa pandemijom koronavirusa, australijska vlada je odlučila da primeni drakonske mere, koje su mnogi okarakterisali kao direktnu pretnju liberalnoj demokratiji i slobodi.

Australijanci strahuju da će vlast ugroziti njihove slobode kako bi održala korona mere.

Pročitajte još

Novim zakonom policiji se daju ovlašćenja bez presedana kako bi osumnjičene mogla da špijunira onlajn, da pristupa njihovim podacima i preuzima njihove naloge (na društvenim mrežama).

Uprkos zabrinutosti zbog toga ko tačno može da izdaje naloge i vladinog neuspeha da usvoji sve zaštitne mere koje su predložili komiteti za bezbednost i informacije, Senat je usvojio sporni zakon.

Amandman zakona o nadzoru (Identifikuj i ometaj) pruža tri nova tipa naloga koja omogućavaju australijskoj federalnoj policiji i Kriminalističko-obaveštajnoj komisiji da uređuju i brišu podatke, preuzimaju naloge i špijuniraju građane koji su osumnjičeni za umešanost u kriminalne aktivnosti.

To znači da vlasti mogu da “ometaju podatke” kopiranjem, modifikovanjem, dodavanjem ili oduzimanjem sadržaja, što je omogućeno posebnim nalozima. Nalog, takođe, omogućava prikupljanje podataka sa uređaja ili mreža koje osumnjičeni koristi, a policija će imati mogućnost da u potpunosti preuzme nečiji nalog na društvenim mrežama kako bi došla do određenih informacija bitnih za istragu. Prema pojedinim navodima, to će biti povezano i sa pasošima građana, tako da ukoliko neko bude osumnjičen za bilo šta, verovatno neće moći da napusti zemlju.

Država nadzora

Ovim odlukama Australija se bliži državi nadzora, a tako je već godinama. Stručnjaci za zaštitu ljudskih prava u digitalnom svetu smatraju da je ovo samo poslednji ekser u kovčegu sa neprikosnovenim zakonom o nadziranju kojim se omogućava policiji da vam pristupi i preuzme sve privatne podatke.

Centar za ljudska prava kritikovao je donošenje zakona, uz obrazloženje da je australijska vlada ignorisala ključne predloge parlamentarnog zajedničkog obaveštajno-bezbednosnog komiteta da su potrebni jači čuvari privatnosti svih Australijanaca.

– Alarmantno je da, umesto da se prihvate predlozi komiteta, vlada Skota Morisona usvaja ove zakone u Parlamentu za manje od 24 sata – navedeno je.

Ministarka za unutrašnje poslove Karen Endruz ponudila je usvajanje pojedinih predloga, uključujući i to da bi nova ovlašćenja mogla da isteknu posle pet godina, ali i jače kriterijume za izdavanje naloga.

Međutim, ono što ovaj zakon čini još gorim jeste to što nije bilo nikakve pravne rasprave. Ukoliko dođe do potrebe za povredom podataka, takav nalog bi trebalo da izda sudija, ali to ovde nije slučaj, već se sve prebacuje na Upravni žalbeni sud.

U tom slučaju, kompanije, pojedinci i drugi moraju da se povinuju policiji, a ko to odbije mogao bi da završi u zatvoru i do 10 godina.

Političari pravdaju zakon pod izgovorom borbe protiv eksploatacije dece i terorizma. Međutim, zakon omogućava vlastima i da istraže bilo koji “ozbiljni prekršaj Komonvelta” ili “ozbiljni državni prekršaj koji ima federalni aspekt”.

Drugim rečima, način na koji je to sročeno upravo pruža policiji moć da istraži bilo koji prekršaj koji se može kazniti zatvorom od najmanje tri godine, uključujući terorizam, deljenje materijala dečje pornografije, nasilja, piraterije, bankrotstva i narušavanja politike kompanije i utaje poreza.

Pixabay

Senatorka Lidija Korp, iz redova Zelenih, oštro je kritikovala zakon.

– Zakon omogućava policiji i Kriminalističko-obaveštajnoj komisiji da budu sudija, porota i dželat, a to nije način na koji sprovodimo pravdu u ovoj zemlji. Zakon ne objašnjava niti identifikuje zašto su ta ovlašćenja neophodna, i naši partneri SAD, Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland ne garantuju onima koji sprovode zakon takvu moć. Zakon će omogućiti špijunskim agencijama da menjaju, kopiraju ili brišu vaše podatke, sakupljaju podatke o vašim onlajn aktivnostima sa mrežom raznih naloga, a takođe mogu i da preuzmu vaše naloge na društvenim mrežama i druge onlajn naloge i profile – rekla je ona.

Strahuje se da novi orvelijanski zakon predstavlja kraj poštovanja ljudskih prava u Australiji.

Advokat Angus Marej smatra da su ovakva hakerska ovlašćenja ozbiljna pretnja građanskim slobodama.

– To je režim u kome smo dodelili ovlašćenja policiji da hakuje Australijance – naveo je on.

Marej upozorava da se može doći do trenutka kada će ova ovlašćenja biti upotrebljena protiv društva. U teoriji, policija može na bilo čiji kompjuter da ubaci kompromitujuće slike. Iako to nije namera novog zakona, ne postoje garancije da se tako nešto ne može desiti.

Kada neko ima mogućnost da hakuje uređaje građana, preuzima njihove onlajn naloge i špijunira ih, to podriva pravo na privatnost.

Nadziranje je moć, a ono je pretnja slobodnom i otvorenom društvu.

Pixabay

Orvelijanske aplikacije

Kada je izbila pandemija koronavirusa, svet je šokirano gledao kako se kineski gradovi zatvaraju i građanima onemogućava kretanje, do te mere da su zaraženima zakucavali ulazna vrata stana.

Potom je sve zapanjila Švedska jer nije želela da uvede lokdaun, iako su skoro sve zemlje sveta to uveliko prihvatile kao način borbe sa virusom.

Godinu i po kasnije, kada je svet uglavnom počeo da se otvara, uz strategiju da treba svi da naučimo da živimo sa koronavirusom, Australija nastavlja sa svojim eksperimentom, tačnije, sa veoma strogim merama.

Građanima je zabranjeno da napuštaju zemlju, što je posebno teško stranim državljanim sa boravištem u Australiji, jer posle neće moći da se vrate.

– Australijske granice su trenutno zatvorene i međunarodna putovanja iz Australije se strogo kontrolišu kako bi se sprečilo širenje kovida 19 – navedeno je na sajtu tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova, uz napomenu da je izlazak iz zemlje moguć samo ako se dobije posebna dozvola za to.

Brojni strani državljani su zarobljeni u zemlji.

Melburn, Profimedia

Osim drakonskog zakona o nadziranju, Australija je uvela i posebnu aplikaciju koja takođe podseća na neke distopijske romane ili filmove.

Građani Južne Australije koji moraju da ostanu kod kuće u karantinu treba da skinu aplikaciju koja će prepoznavati njihova lica, a pratiće i njihovu lokaciju.

Kada se aplikacija instalira, dobijaju se poruke u kojima vlasti traže od korisnika da im šalju slike sa lokacije na kojoj su prijavljeni, odnosno, na kojoj bi trebalo da budu u karantinu. To bi trebalo da bude učinjeno kroz 15 minuta, inače slede sankcije, to jest, policija može da im dođe na vrata.

– Ne kažemo im koliko često ili kada, redovno treba da odgovaraju na poruke u roku od 15 minuta – poručio je premijer te savezne države Stiven Maršal.

Aplikacija treba da obezbedi da građani koji određeno vreme moraju da provedu u karantinu ne napuštaju svoje domove. Uz svaku fotografiju prikačena je i geolokacija, tako da Ausralijanci moraju da dokažu da prate protokol.

I druge savezne države su uvele stroge korona mere. Viktorija je suspendovala parlament i uvela policijski čas, dok je Novi Južni Vels uposlio vojsku koja treba da kontroliše poštuju li se pravila zatvaranja.

Međudržavna putovanja su veoma ograničena, a građani smeju da napuštaju domove samo iz utvrđenih razloga – ukoliko idu na posao, do lekara, supermarketa, na vežbanje ili na vakcinaciju. Ne smeju se udaljavati više od pet kilometara od kuće, iako je bilo planova da se ta brojka smanji na svega kilometar.

Pročitajte još

Pisali smo i o slučaju kada su ubijeni psi iz azila jer vlasti nisu htele da volonteri, koji je trebalo da ih pokupe kako bi brinuli o njima, izađu iz svog grada, iz straha od širenja korone. Nije vredelo ni to što u njihovom gradu Kobaru nije skoro zabeležen nijedan slučaj zaraze.

Uprkos svemu, stopa vakcinacije u Australiji nije velika, svega 29 odsto je primilo obe doze, a premijer Skot Morison je zapretio da će lokdaun biti na snazi sve dok vakcinisanih ne bude 70 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike