Poznati egzorcista šokirao javnost: Biskup se zaljubio u autorku erotskih romana i napustio crkvu

08.09.2021

09:20 >> 12:16

0

Havijer Novel se odrekao celibata

Poznati egzorcista šokirao javnost: Biskup se zaljubio u autorku erotskih romana i napustio crkvu
Copyright Youtube/La Vanguardia

Španski biskup, Havijer Novel, poznat po seansama egzorcizma, povukao se sa svojih funkcija nakon što se zaljubio u autorku romana s primesama erotike, što je kod mnogih njegovih kolega izazvalo zabrinutost da je biskupa zaposlio sam đavo.

Novel (52) koji je 2010. bio najmlađi izabrani biskup u Španiji, dao je ostavku krajem avgusta, a crkvene vlasti u Solsoni u Kataloniji odluku su obrazložile “ličnim razlozima”.

Pročitajte još

U međuvremenu su se potvrdile glasine da se velečasni Novel upustio u vezu sa Silvijom Kabaljol, psihologom i autorkom erotskih romana, zbog čega se odrekao celibata.

Rekao je kako se zaljubio i da je “želeo da učini ispravnu stvar”, osvrnuvši se na svoju vezu s 38-godišnjom autorkom romana kao što su “Pakao Gabrijelove požude” i erotske trilogije “Amnezija”.

Gospođu Kabaljol, koja iza sebe ima jedan brak, njena izdavačka kuća opisuje kao “dinamičnu spisateljicu koja pomera granice i izvrće ideje morala i etike”.

U “Amneziji” se tako pita: “Šta se događa kad je privlačnost jača od bilo kog etičkog koda ili društvenog pritiska”?

Roman “Pakao Gabrijelove požude” bavi se pitanjima okultizma i sadizma, kao i “borbom između dobra i zla, između Boga i Sotone, između anđela i demona”.

Pojedini sveštenici su rekli, anonimno, španskim medijima kako veruju da se Novel udružio s Nečastivim, a jedan je rekao da ovo “nije toliko problem celibata, već opsednutosti”.

Isti izvori tvrde i da je papa Franja nagovarao Novela da se podvrgne egzorcizmu kako bi oslobodio svoju izmučenu dušu.

I sam Novel je nekoliko godina izvršavao egzorcizam. Njegova želja da izučava “demonologiju” verovatno ga je i dovela do toga da se zbliži sa gospođom Kabaljol.

AP/Alessandra Tarantino

Novel se suočio i s kritikama zbog svoje podrške i učestvovanja u tzv. tretmanima konverzije, kojima je cilj da “izleče” homoseksualne osobe od njihovih navodno devijantnih seksualnosti.

Španski kler bio je na žestokom udaru kritika zbog održavanja takvih seansi, ali Novel je bio jedan od retkih sveštenika koji je nastavio program.

U julu je Novel prisustvovao sastancima u Torentu u Valensiji, gde je promovisao pseudoterapiju kojoj je cilj da usmeri mlade ljude prema heteroseksualnosti.

Pročitajte još

Prema rečima onih koji su bili na tom događaju, Novel je “održao venčanje žene i mladića koji su prošli takav tretman u Madridu, bez podrške ili pristanka lokalnog sveštenika ili mladinih roditelja”.

Novel je takođe snažan zagovarač nezavisnosti Katalonije i na društvenim mrežama objavio svoju sliku kako 2017. glasa na zabranjenom referendumu o tom pitanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike