Kokainska afera drma Tursku: Avion sa tonom droge zaplenjen u Brazilu, a pripada Erdoganovom saradniku

09.09.2021

11:12 >> 15:20

0

Pilot je vrlo dobro znao šta prevozi

Kokainska afera drma Tursku: Avion sa tonom droge zaplenjen u Brazilu, a pripada Erdoganovom saradniku
Copyright Youtube/ASKON TV

Kada je u Brazilu zaplenjeno više od 1.300 kilograma kokaina u jednom privatnom džetu, to ne bi bila tolika vest da avion ne pripada turskom biznismenu Etemu Sančaku, koji je blizak sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Droga je pronađena prošlog meseca u avionu “galfstrim IV” koji je u vlasništvu turske kompanije “ACM Holding”.

Pročitajte još

Kako se navodi, letelica je išla iz brazilske Fortaleze ka briselskom aerodromu, a turski pilot je znao da prevozi kokain i on je uhapšen.

ACM se odbranila saopštenjem u kome je navela da droga ni na koji način nije povezana sa njihovom kompanijom ili posadom aviona.

Međutim, pojavili su se navodi da je kompanija učestvovala i ranije u transportu droge i da ih do sada policija nije uhvatila na delu.

– Prevozili su drogu Masuda Barzanija, a izbegli su hvatanje u poslednjem trenutku. Pilot Vedat Demir je dobio lažnu dozvolu – preneo je turski list “Birgun”.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija je u Parlamentu postavila dva pitanja koja se tiču zaplene 1,3 tone kokaina.

– Da li avion pripada Etemu Sančaku? Kada se analiziraju podaci o letovima ove letelice u poslednjih 10 godina ko je sve koristio taj avion, kojim datumima i gde se letelo – upitao je poslanik Alpaj Antmen ministra unutrašnjih poslova Turske Sulejmana Sojlua i ministra saobraćaja Adila Karajsmailoglua.

Pozvao se na izjavu kopilota koji je kazao da je stvarni vlasnik aviona Sančak.

Sančak je, kao i izvršni direktor ACM-a Čigdem Ozkan, istaknuti član Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP).

Profimedia

Ozkanova porodica blisko sarađuje sa biznismenom Sančakom koji, uz pomć Erdogana, vodi nekoliko kompanija. Poznato je da one dobijaju unosne ugovore i poslove sa turskom vladom.

– Nemoguće je da pilot ne zna šta prevozi. Pilot zna svaki gram i kvalitet tereta zato što se na osnovu toga uređuju podaci o letu i gorivu – naveo je kopilot.

Osim pilota uhapšen je i španski državljanin kome je “prtljag” pripadao.

Unosna saradnja sa Erdoganom

Sančak je turski biznismen koji poseduje carstvo medijskih i drugih kompanija, a uspeh duguje nepotizmu i favorizovanju.

Nekada maoista, priklonio se Erdoganu za koga je rekao da je sa njim u “spiritualnoj ljubavi”. Bio je u mnogim odborima vladajuće Partije pravde i razvoja.

Godine 2014. godine je kupio “BMC”, nekadašnju propalu fabriku za proizvodnju vojnih vozila za 350 miliona dolara. Fabrika je imala neplaćeni dug od 75 miliona dolara, ali se Sančak okrenuo Erdoganu kako bi podržao njegovu avanturu u industriji odbrane. Turski lider je preporučio biznismena Talipa Ozturka, njegovog daljeg rođaka. Ozturk je investirao 100 miliona dolara u “BMC” kako bi postao partner sa Sančakom.

Međutim, smatrao je da mu to nije dovoljno, pa se još jednom obratio Erdoganu.

Erdogan je potom osigurao dogovor prema kojem je katarski fond uložio 300 miliona dolara za kupovinu 49,9 odsto “BMC”-a, tako da je Sančak imao udeo od 25 odsto, a već je osigurao sigurnih 50 miliona.

Ni tu nije bio kraj. Turska vlada je 2,2 miliona kvadratnih metara javnog zemljišta prebacila u posed kompanije. “BMC” je kasnije potukla dva lokalna rivala i osvojila strateški ugovor za početak proizvodnje 250 tenkova “altaj”. Veruje se da je vrednost “altajskog ugovora” bila oko 11 milijardi dolara.

Pročitajte još

Narednih godina ta firma je dobijala razne olakšice od vlade.

Kako prenose turski opozicioni mediji, Sančakovo poslovanje je samo jedan primer kako funkcioniše korupcija i bogaćenje lokalnih biznismena.

“Forbs” je 2013. godine Sančaka proglasio 43. najbogatijom osobom u Turskoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike