Lukašenko šokirao ceo svet: Neću biti predsednik čim donesemo ustav!

27.11.2020

12:55 >> 14:38

0

Takođe je rekao da nikada neće dozvoliti da usvajajući novi ustav neko priča o tome da su izbori namešteni

Lukašenko šokirao ceo svet: Neću biti predsednik čim donesemo ustav!
Copyright Tanjug/Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File

Aleksandar Lukašenko je izjavio da po novom Ustavu Belorusije, on više neće biti predsednik te države, prenosi RIA pozivajući se na agenciju Belta.

– Ne donosim nikakav ustav za sebe. Sa novim ustavom neću biti predsednik. Stoga, smirite se, mirno to podnesite – citira ga agencija.

Takođe je rekao da nikada neće dozvoliti da “usvajajući novi ustav neko priča o tome da su izbori namešteni”.

– Čak i ako znam da to neće biti ono što ja želim. Zašto? Jer beloruski narod mora da prođe kroz ono što mora da prođe. Bolje sada, bez rata – rekao je Lukašenko.

Pročitajte još: Lukašenko o izborima u SAD: To je sramota i ruganje demokratiji

Podsetimo, protesti širom Belorusije traju od 9. avgusta, kada je Lukanšenko proglasio pobedu na izborima za koje mnogi smatraju da su bili neregularni. Beloruske vlasti su u međuvremenu više puta optuživane za brutalnost tokom pokušaja da uguše ulične proteste.

Sada, prema rečima Lukašenka, glavni udarac koji demonstranti žele da nanesu jeste po predsedniku i po vertikali vlasti, a sve preko treće verzije ustavnih izmena, na kojima se trenutno radi.

Prethodno je rekao da će tema ustavnih izmena biti stavljena na javnu raspravu, nakon čega će biti raspisan referendum. Prema njegovim rečima, beloruski ustav mora da bude takav da odražava jedinstven pogled na budućnost zemlje, te da je narod taj koji će odlučiti kakav će biti novi ustav Belorusije.

Pročitajte još: Lukašenkova iznenadna inauguracija: Protesti u Minsku, upotrebljeni vodeni topovi, 10 uhapšenih (FOTO+VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike