Razorni zemljotres kakav svet nije video: Nastradalo stotine hiljada ljudi, tela sahranjivana u masovnim grobnicama! (FOTO+VIDEO)

12.01.2021

20:00 >> 20:22

0

Na listi najsmrtonosnijih zemljotresa, ovaj na Haitiju nalazi se na sedmom mestu

Razorni zemljotres kakav svet nije video: Nastradalo stotine hiljada ljudi, tela sahranjivana u masovnim grobnicama! (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Tačno pre 11 godina razorni zemljotres pogodio je Haiti. Potres koji je za tu zemlju bio najjači u poslednjih 170 godina pretvorio je prestonicu Port-o-Prens u ruševine za samo nekoliko sekundi, a samo u prvoj nedelji sahranjeno je oko 70.000 ljudi. Tačna brojka poginulih još nije poznata, ali veruje se da je nastradalo između 100.000 i 316.000 ljudi.

Zemljotres magnitude sedam stepeni po Rihteru dogodio se na oko 25 kilometara jugozapadno od prestonice, tačno u 16.53 po lokalnom vremenu, a hipocentar je bio na 13 kilometara dubine. Nakon njega, zabeleženo je još tridesetak manjih zemljotresa, od čega desetak magnitude veće od pet stepeni. U zemljotresu je oštećena većina bitnih zgrada u Port-o-Prensu, uključujući predsedničku palatu, zgradu Narodne skupštine Haitija, katedralu i najmanje jednu bolnicu.

Tačan broj žrtava još nije poznat

Procenjuje se da je potresom bilo pogođeno tri miliona ljudi. Procene broja smrtnih slučajeva kreću se od 100.000 do oko 160.000, a prema podacima haitske vlade, od 220.000 do 316.000, mada su ove poslednje brojke osporavane. Vlada Haitija je procenila da je 250.000 domova i 30.000 poslovnih zgrada srušeno ili je ozbiljno oštećeno. Zbog istorije nacionalnog duga, štetnih trgovinskih politika drugih zemalja i stranih intervencija u nacionalne poslove nastali su siromaštvo i loši uslovi stanovanja, što je znatno povećalo broj smrtnih slučajeva usled katastrofe.

Pre nego što se dogodila tragedija, zemlja se suočavala sa dugogodišnjom diktaturom, okupacijama i otporom, a ono što je usledilo posle bilo je nezamislivo.

– Mislim da su upravo bacili bombu na Port-o-Prens – rekao je Fransoa Čendler, lokalni član Unicefa, svojoj ćerki, nakon što se osetio potres.

– Mislio sam da je zemljotres bio kao napad 11. septembra u Njujorku, jer sam tamo bio u tom periodu – dodao je on.

Među poginulima su bili i nadbiskup Port-o-Prensa Žozef Serž Miot i vođa opozicije Miša Gajar. Sedište Stabilizacijske misije Ujedinjenih nacija na Haitiju, smešteno u glavnom gradu, srušilo se, usmrtivši mnoge, uključujući šefa misije Hedija Anabija.

Mnoge zemlje su se odazvale apelima za humanitarnu pomoć, tako što su obećale novčana sredstva i otpremile spasilačke i medicinske timove, inženjere i pomoćno osoblje. Jedan od najgledanijih televizijskih programa u istoriji emitovan je 22. januara, pod nazivom “Nada za Haiti sada”, i zahvaljujući njemu je do sledećeg dana prikupljena pomoć u iznosu od 58 miliona američkih dolara. Zemljotres je oštetio komunikacione sisteme, vazdušne, kopnene i pomorske saobraćajne objekte, bolnice i električne mreže, što je ometalo napore u spasavanju i pružanju pomoći. Konfuzija oko raspodele nadležnosti, zagušenje vazdušnog saobraćaja i problemi s prioritizacijom letova dodatno su zakomplikovali rane napore u pružanju pomoći. Mrtvačnice Port-o-Prensa su bile pretrpane desetinama hiljada tela, te su ona sahranjena u masovnim grobnicama.

Profimedia

Kako su spasilačke aktivnosti odmicale, snabdevanje i medicinska nega postali su prioritet. Zastoji u raspodeli pomoći doveli su do gnevnih žalbi spasilaca i preživelog stanovništva, a primećena je pojava pljački i sporadičnog nasilja. Dana 22. januara, Ujedinjene nacije su izjavile da se vanredna faza operacije pomoći privodi kraju, a sledećeg dana je haitska vlada zvanično prekinula dalju potragu za preživelima.

Na listi najsmrtonosnijih zemljotresa, ovaj na Haitiju nalazi se na sedmom mestu.

Ovo inače nije bio najsnažniji potres koji je pogodio Haiti. Zemljotres jačine 8,1 stepen udario je ovu zemlju 1842. godine.

Zemljotres se osetio i na Kubi i Jamajci, u Karakasu i susednoj Dominikanskoj Republici.

Zemljotres je nastao u blizini severne granice, u oblasti gde karipska tektonska ploča naleže na severnoameričku ploču, a još jedan razoran zemljotres jačine 8,8 stepeni po Rihteru je samo mesec dana kasnije pogodio Čile.

Amerikanci optuženi za otmicu dece

Desetoro američkih državljana pokušalo je da posle razornog zemljotresa na Haitiju iz zemlje izvede 33 deteta. Odmah po saznanju oni su privedeni i optuženi za otmicu dece i zločinačko udruživanje, rekao je njihov advokat Edvin Kok. Optuženi Amerikanci, od koji većina pripada crkvenoj organizaciji iz američke savezne države Ajdaho, odvedeni su u zatvor u prestonici Haitija Port-o-Prensu, pošto su izvedeni pred sud.

Zašto je više žrtava u Haitiju nego u Čileu?

Uprkos tome što je zemljotres u Čileu iste godine u februaru bio čak 500 puta jači od onog na Haitiju, na Haitiju je broj žrtava skoro 300 puta bio veći. Najveći razlog za to je specijalan sistem izgradnje.

Više od 700 žrtava zemljotresa u Čileu izgleda kao sitnica u poređenju sa stotinama hiljada poginulih na Haitiju.

Očigledan razlog veće razornosti zemljotresa na Haitiju je činjenica da je Čile mnogo bogatija zemlja od Haitija, pa je i kvalitet samih građevina u toj zemlji bio daleko bolji. Osim toga, Čileanci su imali iskustva sa zemljotresima i bili su bolje pripremljeni. Oni tačno znaju koja su mesta najbolja za skrovište dok traje zemljotres.

Sem toga, ne treba zaboraviti ni veliku razliku kada je u pitanju epicentar zemljotresa. U Čileu je epicentar registrovan 34 kilometra pod zemljom i bio je 115 kilometara udaljen od najbližeg većeg grada, Konsepsiona. Za razliku od njega, epicentar zemljotresa na Haitiju je bio samo 13 kilometara pod zemljom i odmah pored Port-o-Prensa.

Međutim, ono što se smatra kao presudno za to što zemljotres u Čileu nije bio razoran kao onaj na Haitiju jeste njihov specijalan sistem izgradnje koji su počeli da primenjuju od razornog zemljotresa 1960. godine. Čile je tada pronašao način kako da zgrade učini stabilnijim i otpornijim u slučaju zemljotresa. Zgrade su od tada građene tako što ih podupiru specijalni betonski stubovi, koji su ojačani čeličnim okvirom. Kada dođe do zemljotresa, stubovi mogu da izdrže skoro do samog kraja, a čelično pojačanje ostaje čitavo, tako da zgrada ostaje da stoji uspravno i teško se ruši.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike