Tajna parada: Kim Džong Un predstavio najmoćnije oružje na svetu? (FOTO, VIDEO)

15.01.2021

06:26 >> 08:51

0

Parada je održana u četvrtak uveče na trgu Kim Il Sung nakon što je Pjongjang u utorak završio svoj osmodnevni kongres vladajuće Radničke partije

Tajna parada: Kim Džong Un predstavio najmoćnije oružje na svetu?  (FOTO, VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man)

Prvo su svetski mediji objavili da je tradicionalna vojna parada u Severnoj Koreji održana tajno, a sada stiže i informacija da je na njoj predstvaljeno supermoćno oružje.

Naime, nije bilo zvanično objavljeno da je parada održana. Prethodno su državni mediji Severne Koreje javili da je lider Kim Džong Un prisustvovao velikom performansu u čast nedavno završenog partijskog kongresa.

U izveštaju, međutim, nije pomenuta parada, čime se otvorio prostor za nagađanja da je u pitanju bila samo proba, a da će se parada održati narednih dana. Televizija Severne Koreje obično ovakve događaje prenosi uživo ili u odloženom snimku.

Stručnjaci ocenjuju da je Severna Koreja predstavila novi tip balističkih raketa lansiranih podmornicom (SLBM) tokom nedavne vojne parade održane u Pjongjangu.

Parada je održana u četvrtak uveče na trgu Kim Il Sung, nakon što je Pjongjang u utorak završio svoj osmodnevni kongres vladajuće Radničke partije, na kojem se lider Kim Džong Un obavezao da će ojačati svoj nuklearni arsenal, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Prema fotografijama koje je objavila Severnokorejska novinska agencija Centralne Koreje (KCNA), Severna Koreja je izbacila novi SLBM, koji je verovatno označen kao “Pukguksong-5”, zajedno sa raznim balističkim raketama na čvrsto gorivo i drugim oružjem.

Pročitajte još

Državni mediji su SLBM nazvali najmoćnijim oružjem na svetu.

Ankit Panda, istraživač i ekspert za neširenje nuklearnog arsenala iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, objavio je na Tviteru da postoji novi SLBM.

Tokom vojne parade održane u oktobru prošle godine, Severna Koreja je predstavila novi SLBM, nazvan “Pukguksong-4”.

Znalo se da Severna Koreja ima tri tipa sistema “Pukguksong”, a “Pukguksong-2” je kopneni, a ne SLBM.

Kao nadograđena verzija “Pukguksonga-1”, smatra se da SLBM “Pukguksong-3” ima domet od 2.000 kilometara ili duži, a režim je poslednji put izvršio letački test oružja u oktobru 2019. godine, navodi Jonhap.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike