Rusija strahuje za američku demokratiju nakon gašenja Trampovih naloga: To je kao nuklearna eksplozija u sajber prostoru

15.01.2021

17:00 >> 18:52

0

Zaharova smatra da će ovaj potez imati dugoročne posledice i da se njime guše slobode neistomišljenika

Rusija strahuje za američku demokratiju nakon gašenja Trampovih naloga: To je kao nuklearna eksplozija u sajber prostoru
Copyright Pixabay

Odluka američkih tehnoloških giganata da trajno blokiraju naloge Donalda Trampa mogla bi da ima velike posledice po demokratske vrednosti Amerikanaca, upozorava portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Banovanje predsednika SAD od privatnih kompanija „može se uporediti sa nukleranom eksplozijom u sajber prostoru”, napisala je portparolka Marija Zaharova na Fejsbuku, dodajući da taj potez nema nema neposredan uticaj, ali da su zabrinjavajuće dugoročne posledice koje ovaj skandal može da izazove.

– To je bio udarac na demokratske vrednosti koje Zapad zagovara – piše u njenoj objavi, u kojoj se ističe da je ovaj potez simultano omogućio jak argument  i zagovaraocima cenzure i onima koji su za totalnu anarhiju na darknetu.

Gašenje Trampovih naloga već je dovelo do restrukturiranja medijskog tržišta i do jedne od najvećih „digitalnih migracija”, izjavila je Zaharova.

Profimedia

Time je verovatno mislila na Telegram, rusku aplikaciju za dopisivanje koja je postala jedna od najpopularnijih u Americi kada su ljudi posle Trampovog banovanja napustili Fejsbuk i Tviter. Osnivač Telegrama Pavel Durov upozorio je da „Epl-Guglova duopolija” predstavlja veću pretnju od cenzure nego najveće društvene mreže pošto „u potpunosti može da onemogući aplikacije koje koristite”.

Pročitajte još

Zaharova je izrazila zabrinutost zbog trenutnog stanja medija u SAD i mehanizma njihove regulacije, koji se, prema njenim rečima, pretvorio u „divlju sintezu haotičnih odluka, pretnji, lobizma, zakona i popularnog mišljenja”.

Fejsbuk, Tviter i druge društvene medijske platforme koje su ugasile Trampove naloge izazvale su nezadovoljstvo njegovih pristalica, a ova odluka odjeknula je u mnogim zemljama, u kojima je većinski „dočekana na nož”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala ju je „problematičnom”, dok ju je Tijeri Breton, komesar EU za unutrašnje tržište, uporedio sa terorističkim napadom 11. septembra pošto je ovaj potez promenio percepciju globalne sigurnosti, bar na polju kojim upravljaju velike tehnološke kompanije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike