Kraj Tvitera nakon blokiranja Trampa: Akcije nezaustavljivo i dalje padaju!

18.01.2021

18:52 >> 20:32

0

Autor: J.B.O.

Vrednosti akcija ove društvene mreže su se prepolovile za samo mesec dana

Kraj Tvitera nakon blokiranja Trampa: Akcije nezaustavljivo i dalje padaju!
Copyright Profimedia/Printscreen

Akcije društvene mreže Tviter i dalje nezaustavljivo padaju na berzama širom sveta. Stručnjaci ocenjuju da je to posledica odluke da se blokira zvaničan nalog Donalda Trampa na toj društvenoj mreži.

Na grafikonu Frankfurtske berze se vidi kriva koja pokazuje značajan pad akcija Tvitera.

Naime, vrednosti akcija ove društvene mreže su gotovo pale za četvrtinu za samo mesec dana.

Printscreen

Zbog gašenja naloga američkog predsednika Donalda Trampa vrednost akcija Tvitera je za prva dva dana na berzi pala za sedam procenata, čime je tržišna vrednost te društvene mreže umanjena za oko dve i po milijarde dolara.

Izvršna direktorka Šeril Sandberg rekla je tada da kompanija “ne planira da ukine” zabranu, rekavši: “Naša zabrana je na neodređeno vreme. Rekli smo barem do tranzicije vlasti, ali ne planiramo da je ukinemo. Trenutno ne.”

– U ovom trenutku rizik za našu demokratiju bio je prevelik da smo smatrali da moramo preduzeti korak bez presedana u smislu zabrane na neodređeno vreme, i drago mi je da jesmo – dodala je Sandberg.

Sedam dana nakon što je predsednik SAD Donald Tramp trajno blokiran na društvenoj mreži Tviter, akcije ove firme pale su za čak 12 odsto. Pad cena akcije odneo je čak pet milijardi dolara ovoj kompaniji.

Akcije su nastavile da padaju sve do nivoa vrednosti po akciji od samo 45,17 dolara.

Kompanija Tviter je trajno suspendovala 9. januara 2021. godine nalog predsednika SAD Donalda Trampa zbog rizika od daljeg podsticanja na nasilje.

– Posle detaljnog pregleda nedavnih tvitova sa naloga @realDonaldTrump i konteksta oko njih trajno smo suspendovali račun zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja – navela je tada kompanija u tvitu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Pročitajte još:

U detaljnom objašnjenju su naveli da su razlozi trajne suspenzije dve tviter poruke koje je predsednik SAD objavio 8. januara, od kojih u jednoj navodi da će “75.000 američkih patriota” koji su glasali za njega i dalje imati “glas u budućnosti”, a u drugom obaveštava javnost da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika SAD.

Kompanija Tviter je ove poruke videla kao nastavak politike koja je dovela do nasilja 6. januara i navela je da je “verovatno da može ohrabriti i inspirisati ljude da ponove taj kriminalni čin”.

Društvena mreža Parler, moguća je alternativa za Trampa jer je to platforma na koju su mnogi građani i političari prešli zbog revolta izazvanog sve većom cenzurom, a koju koriste i njegovi sinovi Erik i Donald Junior.

Gugl je iz svoje „plej prodavnice“ uklonio društvenu platformu Parler, a Epl je zapretio da će je ukloniti iz svog “Ap Stor“-a ako ona ubrzo ne izmeni svoje politike o ublažavanju sadržaja, rekao je izvršni direktor Parlera Džon Mec.

Parler je društvena mreža na koju su sada prisutne mnoge pristalice američkog predsednika Donalda Trampa nakon što su im suspendovani profili na ostalim društvenim mrežama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su zabrane koje su Tviter i druge društvene mreže uvele američkom predsedniku Donaldu Trampu problematične, pošto su sloboda govora i mišljenja ljudska prava od najvećeg značaja.

– Ovo pravo može se ograničiti , ali samo u skladu sa zakonom i u okvirima koji definišu zakonodavci, a ne odlukama menadžmenta društvenih mreža. Iz tog ugla, kancelarka smatra problematičnim da se nalozi američkog predsednika trajno blokiraju – saopštio je njen portparol Stefen Zajbert.

Predstavnici francuske vlade složili su se sa mišljenjem Angele Merkel kada je rekla da je “šokirana” gašenjem naloga predsednika SAD Donalda Trampa na Tviteru, tvrdeći da visoke tehnologije predstavljaju pretnju demokratiji.

Državni sekretar za evropska pitanja Klement Bion je rekao da je odluka da se Tramp ućutka dokazala potrebu da se digitalne platforme strogo regulišu.

– O ovome bi trebalo da odluče građani, a ne izvršni direktor neke kompanije. Treba da postoji javna regulativa za velike mrežne platforme – rekao je on.

Ministar finansija Bruno Le Maire takođe je rekao da je “digitalna oligarhija jedna od pretnji demokratiji” i da bi u njoj trebalo da vlada država.

Ričard Grenel, saradnik predsednika SAD Donalda Trampa, uputio je putem Tvitera poruku Džozefu Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris, povodom blokade Trampa na društvenim mrežama.

– Hej Džo Bajden i Kamala Haris, nek vam je sa srećom kad drugim zemljama budete govorili da ne mogu da utišaju, cenzurišu ili zatvore svoje političke protivnike. Ova kriza je američki brend i vi slavite (privremenu) moć koja dolazi s njom – poručio je Grenel.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike