Eskalacija sukoba odlazećeg i dolazećeg predsednika: Tramp ukinuo ograničenja, Bajden ih vraća!

19.01.2021

13:15 >> 16:31

0

Ne stišava se vatromet republikanca i demokrate, koji je ovog puta inicirao odlazeći prvi čovek SAD

Eskalacija sukoba odlazećeg i dolazećeg predsednika: Tramp ukinuo ograničenja, Bajden ih vraća!
Copyright Tanjug/AP/Jim Bourg

Preostalo je manje od 48 sati kada će doći do predaje vlasti na relaciji Donald TrampDžozef Bajden, a tim povodom odlazeći predsednik je rešio da napravi još jednu veliku pometnju.

On je iskoristio poslednje sate svog mandata da ukine ograničenja vezana za putovanja kada su u pitanju putnici iz većeg dela Evrope i Brazila, dok za putnike iz Kine i Irana ostaju “zatvorena vrata”.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Potom je stigla informacija da će ta ista ograničenja biti ukinuta 26. januara, nakon što novi predsednik stupi na dužnost, dok je Bajdenova portparolka Džen Psaki obelodanila odluku demokrata.

– Sa pogoršanjem pandemije i zaraznijim varijantama koje se pojavljuju širom sveta, nije vreme za ukidanje ograničenja za međunarodna putovanja – napisao je Psaki.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

U predsednikovom proglasu je rečeno da “neograničeni ulazak u Sjedinjene Države osoba koje su fizički bile u šengenskom prostoru, Ujedinjenom Kraljevstvu (izuzimajući prekomorske teritorije van Evrope), Republici Irskoj i Federativnoj Republici Brazil više nije štetna za interese Sjedinjenih Država i utvrđuje se da je u interesu Sjedinjenih Država da prekinu suspenziju ulaska u Sjedinjene Države licima koja su fizički bila prisutna u tim jurisdikcijama”.

Tramp je ograničio putovanja koja “dolaze iz Kine” krajem januara 2020, a potom isto uradio za Evropu u martu iste godine.

Pročitajte još:

Sada mnoge zemlje ograničavaju putnike iz SAD-a zbog visoke stope zaraze u državama jer imaju najveći broj potvrđenih slučajeva COVID-19 na svetu i najveći broj umrlih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike