"Biontek" objavio novu studiju: "Fajzerova" vakcina štiti i od mutacija koronavirusa!

20.01.2021

13:44 >> 14:32

0

Autor: J.B.O.

Ohrabrujući rezultati istraživanja

"Biontek" objavio novu studiju: "Fajzerova" vakcina štiti i od mutacija koronavirusa!
Copyright Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Rezultati poslednjih laboratorijskih testova “Bionteka” koji su danas objavljeni pokazuju da vakcina protiv COVID-19 koju su razvili “Fajzer” i “Biontek” verovatno štititi i od zaraznijeg soja virusa koji je otkriven u Britaniji i koji se proširio svetom.

Ohrabrujući rezultati analize krvi učesnika u novim ispitivanjima koja je sproveo nemački “Biontek” zasnovani su na opsežnijim istraživanjima od onih koje je američki proizvođač lekova “Fajzer” objavio prošle nedelje.

“Fajzer” je prošle nedelje saopštio da je slična laboratorijska studija pokazala da je vakcina efikasna protiv jedne ključne mutacije, nazvane N501Y, pronađene u obe visokoprenosive nove varijante koje se šire u Britaniji i Južnoj Africi.

Najnovija studija “Bionteka”, objavljena na sajtu “bioRxiv.org”, koja još uvek nije recenzirana, sprovedena je na sintetičkom virusu sa 10 mutacija koje su karakteristične za varijantu poznatu kao B117 identifikovanu u Britaniji, a među 11 autora studije su Ugur Sahin i Ozlem Tureci, suosnivači “Bionteka”.

Pročitajte još:

Studija pruža nadu jer se u Britaniji svakodnevno beleži rekordan broj smrtnih slučajeva od COVID-19, za koje se veruje da je odgovaran prenosiviji soj infekcije, a to takođe znači da razvoj vakcina za ovu bolest zasada ne bi morao da krene iz početka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike