Svetski lideri nakon Bajdenove inauguracije: Jedni se nadaju boljim odnosima, dok su drugi na oprezu

21.01.2021

08:45 >> 09:20

0

Oglasili se gotovo svi svetski državnici

Svetski lideri nakon Bajdenove inauguracije: Jedni se nadaju boljim odnosima, dok su drugi na oprezu
Copyright Tanjug/AP /Patrick Semansky

Svetski čelnici su u sredu nakon inauguracije čestitali novom američkom predsedniku Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris, izražavajući oprezni optimizam u vezi s budućim odnosima.

Britanski premijer Boris Džonson čestitao je Bajdenu nakon što je zvanično postao predsednik.

Pročitajte još:

– Američko vođstvo ključno je za pitanja važna za sve nas, od klimatskih promena do kovida, pa se radujem saradnji s predsednikom Bajdenom – napisao je Džonson, koji je imao dobre odnose i s bivšim predsednikom Donaldom Trampom, ali ga je ipak osudio nakon nasilnih upada njegovih pristalica u Kapitol pre dve nedelje.

Francuski predsednik Emanuel Makron na Tviteru je čestitao Bajdenu na “najznačajnijem danu za američki narod”.

– Zajedno smo. Bićemo jači u borbi protiv izazova našeg vremena. Snažniji u izgradnji budućnosti, zaštiti naše planete. Dobrodošli nazad u Pariski sporazum – napisao je francuski čelnik.

“Mislili smo da je Tramp loša šala”

Španski premijer Pedro Sančez je u govoru rekao kako je Bajdenov trijumf pobeda demokratije nad ultradesnicom i njihove tri metode – masovnom obmanom, nacionalnom podelom i zloupotrebom, nekad i nasilnom, demokratskih institucija.

– Pre pet godina smo mislili da je Trump loša šala, no pet godina kasnije shvatamo da je ugrozio najmoćniju svetsku demokratiju – kazao je socijalistički premijer.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je nakon Bajdenove inauguracije govorio o produženju ugovora o kontroli naoružanja.

– Rusija i njen predsednik žele da očuvaju taj dogovor. Ako će naše američki kolege da pokažu političku volju za očuvanje tog pakta tako što će ga produžiti, to samo možemo da pozdravimo.

Čestitke iz EU

Čelni ljudi evropskih institucija čestitali su u sredu novom američkom predsedniku Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris na preuzimanju dužnosti.

– Želim sve najbolje predsedniku Bajdenu i potpredsednici Haris u njihovom planu okupljanja američkog naroda i izlaska zemlje iz pandemije – napisao je na Tviteru predsednik Evropskog veća Čarls Majkl. Poželeo je, takođe, “oživljavanje odnosa EU i SAD”.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, Pool)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, čestitajući novim američkim čelnicima, zahvalila na “inspirativnom govoru na inauguraciji i ponudi za saradnju”.

– Evropa je spremna za novi početak – poručila je Fon der Lajenova.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borelj je rekao da se EU raduje otvaranju novog poglavlja u transatlantskim odnosima i saradnji u rešavanju brojnih kriza.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je na Tviteru napisao kako je to veliki dan za demokratiju, ne samo za SAD.

Kako je rekao, Italija je spremna da se sa SAD suoči sa izazovima za zajedničku međunarodnu agendu.

Papa Franja je iz Vatikana poručio Bajdenu, drugom katoličkom predsedniku u istoriji Sjedinjenih Država nakon Džona Kenedija, da se moli da Bog vodi njegove napore za “mir u Sjedinjenim Državama i među narodima sveta, za unapređenje opšteg dobra”.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, blizak Trampu, takođe je izrazio optimizam u vezi s budućim odnosima Izraela i SAD pod novim vođstvom.

U video-poruci čestitke, rekao je da se raduje saradnji s njima, kako bi se dodatno osnažio američko-izraelski savez, kako bi se dalje radilo na miru sa arapskim državama, te kako bi se zajedno suočili sa zajedničkim pretnjama, prvenstveno Iranom.

Kina i Iran

Uoči inauguracije u sredu, opreznu nadu u obnovu odnosa izrazile su i druge države.

Kina se nada “saradnji korisnoj za obe strane”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova u Pekingu, dodavši da će Kina i dalje štititi svoje nacionalne interese i sigurnost i neće pristajati na klevetu SAD.

Kina je u vreme Bajdenove inauguracije objavila da uvodi sankcije za tridesetak osoba iz administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, među kojima je i njegov državni sekretar Majk Pompeo, zbog, kako kažu, povrede suvereniteta.

Novi američki državni sekretar Antoni Blinken u utorak je rekao da je Kina središnji izazov za SAD.

Iran je pak objavio da je u principu spreman da reši nesuglasice sa SAD, ali da Vašington treba da preduzme prvi korak.

– Sve što oni preduzmu, i mi ćemo preduzeti. Ni više ni manje – kazao je iranski predsednik Hasan Rohani na državnoj televiziji.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik)

Osvrnuo  se i na sporazum između Teherana i svetskih sila iz 2015, te rekao da će Iran biti ozbiljan u vezi sa ispunjavanjem svojih obaveza iz tog ugovora ako će to da učini i Bajden.

Demokratov prethodnik napustio je taj dogovor i uveo nove sankcije Iranu, nakon čega je ta bliskoistočna država počela otvoreno da krši delove sporazuma.

Nekoliko sati pre Bajdenove inauguracija, Rohani je pozdravio i odlazak “tiranina” Donalda Trampa.

– Era još jednog tiranina dolazi kraju i danas je poslednji dan njegove grozne vladavine – dodao je on.

Nemački ministar: Očekujemo povratak SAD u SZO

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas napisao je na Tviteru da očekuje da će se SAD vratiti u Svetsku zdravstvenu organizaciju i klimatski sporazum.

– Nećemo uvek imati isto mišljenje kao nova vlada, ali učinićemo sve što možemo da pronalazimo rešenja – poručio je nemački šef diplomatije.

Greta Tunberg, aktivista za klimatske promene, takođe se oglasila na Tviteru. Ona se oprostila od Trampa, ismevajući njegovu objavu kojom joj se narugao nakon emotivnog govora na samitu o klimatskim promenama u Njujorku.

– Čini se kao veoma srećan starac koji se raduje svetloj i lepoj budućnosti. Tako je lepo ovo videti – napisala je Šveđanka, uz fotografiju na kojoj Tramp ulazi u helikopter kojim je napustio Belu kuću.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike