Da li će odložiti suđenje Trampu? Republikanci traže još vremena (VIDEO)

22.01.2021

07:13 >> 10:09

0

Predložen duži rok koji će omogućiti da Predstavnički dom prenese tačku dnevnog reda o opozivu na sledeću nedelju, 28. januara

Da li će odložiti suđenje Trampu? Republikanci traže još vremena (VIDEO)
Copyright Tanjug/Damon Higgins/The Palm Beach Post via AP)

 

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel predložio je da se početak suđenja o opozivu Donalda Trampa odloži za februar kako bi se bivšem predsedniku dalo vremena da se pripremi i razmotri svoj slučaj.

Demokrate žele da se slučaj opoziva bivšeg predsednika što pre završi, uz obrazloženje da je neophodan potpun obračun pre nego što zemlja i Kongres nastave dalje, prenosi AP.


Međutim, Mekonel je u saopštenju objavljenom u četvrtak uveče predložio duži rok, koji će omogućiti da Predstavnički dom prenese tačku dnevnog reda o opozivu na sledeću nedelju, 28. januara.

Nakon toga, Senat će dati predsednikovom timu odbrane i tužiocima Doma dve nedelje da podnesu podneske, dok bi sudska rasprava verovatno počela sredinom februara.

Pročitajte još

– Republikanci u Kongresu su veoma ujedinjeni u vezi s principima da institucija Senata, kabinet predsednika i sam bivši predsednik Tramp zaslužuju potpun i pošten proces, koji poštuje njegova prava i ozbiljna činjenična, pravna i ustavna pitanja – rekao je Mekonel.

U nacrtu zahteva za opoziv Donalda Trampa, koji su sastavili demokratski članovi Predstavničkog doma nakon upada demonstranata u Kapitol, republikanski predsednik se optužuje da je počinio teške zločine i prekršaje podstičući pobunu.

U nacrtu se navodi da je republikanski predsednik namerno davao izjave koje su podsticale akciju koja se odigrala na Kapitolu.

Postupak za opoziv sada već bivšeg američkog predsednika bio je pokrenut i u decembru 2019. godine, zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ometanje Kongresa.

Senat je Trampa u februaru 2020. oslobodio po obe optužbe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike