„Gugl” i „Fejsbuk” nastavljaju da sprovode samovolju! Australija ustala protiv tehnoloških giganata: Na pretnje ne odgovaramo

22.01.2021

17:00 >> 14:46

0

Posle cenzurisanja Trampa pokušavaju da postignu dogovor, uz opomenu da će ukinuti svoje usluge građanima ove zemlje

„Gugl” i „Fejsbuk” nastavljaju da sprovode samovolju! Australija ustala protiv tehnoloških giganata: Na pretnje ne odgovaramo
Profimedia

Nakon što je aplikaciju društvene mreže Parler uklonio iz svoje prodavnice aplikacija, „Gugl” preti da će ukinuti „Google Search” u Australiji ako predlog zakona koji ide u prilog medijima bude prihvaćen. Naime, Australija je prva zemlja na svetu koja pokušava da uvede propise koji će primorati velike tehnološke kompanije kao što su „Gugl” i „Fejsbuk” da medijima plaćaju za korišćenje njihovog sadržaja.

Tokom posete Senatu u Kamberi generalna direktorka australijskog ogranka „Gugla” Mel Silva rekla je da je nacrt zakona „i dalje neizvodljiv” i da će „narušiti” način na koji milioni korisnika pretražuju sadržaj na internetu.

– Ako ova verzija koda postane zakon, nećemo imati drugog izbora nego da onemogućimo Gugl pretragu u Australiji. To će biti loš ishod ne samo za nas, nego i za građane Australije, raznolikost medija i male biznise koji se oslanjaju na Gugl pretragu – rekla je ona zakonodavcima.

Osnovni problem kompanije u vezi sa ovim predlogom je „zahtev da se linkovi medija koji se koriste plate čak i ako se samo pojavljuju u pretrazi”.

– Besplatna usluga koju pružamo korisnicima u Australiji i naš poslovni model izgrađeni su na mogućnosti da se linkovi slobodno dele na sajtovima – istakla je ona.

Pixabay

„Gugl” i „Fejsbuk” već godinama vode bitku sa medijskim kućama oko načina na koji će plasirati svoj sadržaj, a sve je veći broj medijskih kompanija koje smatraju da tehnološki giganti treba da im plate za tu privilegiju. Kritičari ove dve tehnološke firme ističu da bez obzira na to što one dominiraju u biznisu onlajn oglašavanja, obavezuju izdavače i ostavljaju ih da se snalaze kako znaju i umeju.

Novi zakon omogućio bi određenim medijskim kućama da se pogode individualno ili grupno sa „Fejsbukom” i „Guglom” i da uđu u pregovore ukoliko sukobljene strane ne dođu do dogovora u roku od tri meseca.

Premijer Australije Skot Morison istakao je da se zakonodavci neće povući pred pretnjama „Gugla”.

– Treba nešto da razjasnimo. Australija kreira svoja pravila za ono što se radi u Australiji. O tome se odlučuje u našem parlamentu. To radi naša vlada i stvari u Australiji jednostavno tako funkcionišu, a oni koji žele da na taj način posluju sa našim građanima, dobrodošli su, ali na pretnje ne odgovaramo – rekao je Morison na konferenciji za štampu.

Profimedia

Nakon ovih njegovih reči, u „Guglu” su odbili da daju komentar.

Upozorenje o posledicama

Obe američke tehnološke kompanije žestoko su se protivile ovom zakonu otkad je on prošlog leta predložen. U avgustu prošle godine „Gugl” je na svojoj glavnoj stranici upozorio Australijance da će ovaj zakon naškoditi njihovoj mogućnosti pretrage i da će i korisnici Jutjuba osetiti njegove „posledice”.

Ovaj tehnološki gigant sada predlaže tri izmene u zakonu, od kojih se jedna odnosi na način kompenzacije izdavačima. Jedan od predloga je „News Showcase” – program koji je „Gugl” pokrenuo prošle godine, a koji ima cilj da isplati izdavačima više od milijardu dolara u naredne tri godine. Kompanija „Gugl” već plaća za sadržaj sedam izdavača u ovoj zemlji.

Osim toga, „Gugl” želi da ispravi zahtev koji će ga prisiliti da obaveštava izdavače o izmenama algoritma, uz napomenu da će to raditi „samo u slučaju da promene utiču na njihov rad”.

– Postoji jasan put do fer i funkcionalnog zakona. Povlačenje naših usluga iz Australije je poslednje što bismo i ja i „Gugl” želeli da se desi – naročito ako postoji drugi način za rešavanje problema – istakla je Silva.

Agresivna bitka

Ni „Fejsbuk” nije ostao nem na ovaj predlog zakona. Prilikom iste posete Senatu Australije, Sajmon Milner, potpredsednik za javnu politiku „Fejsbuka” za Azija-Pacifik, izjavio je da će njegova kompanija blokirati vesti koje dolaze iz Australije, podvukavši u isto vreme da želi da se saradnja nastavi i da „zakon može da funkcioniše”.

Pročitajte još

Milner je zakonodavcima rekao da već postoje „negativne posledice ovog zakona koje se odnose na investicije u australijsku industriju vesti”, pominjući skorašnju odluku „Fejsbuka” da pokrene svoj projekat u vezi sa vestima u Ujedinjenom Kraljevstvu umesto u Australiji.

Regulatori kažu da je ovaj zakon potreban kako bi se iznivelisala moć medija u Australiji, pošto su mnoge medijske kuće zatvorene privremeno ili za stalno ugašene.

Slične akcije pokrenute su i u drugim zemljama. U četvrtak su iz „Gugla” saopštili da će plaćati vesti iz Francuske posle postignutog dogovora sa ovom državom, koji bi uskoro mogao da se primeni i na druge zemlje Evrope, ukoliko bi se one složile sa novim zakonom o autorskim pravima.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi