„Vašington post" uklonio negativnu priču o Kamali Haris, pa je vratio nakon napada da se dodvorava potpredsednici SAD

23.01.2021

16:01 >> 13:01

0

Repoter konkurantskog medija primetio je izmene u ažuriranom tekstu i nakon toga krenule su prozivke na društvenim mrežama

„Vašington post" uklonio negativnu priču o Kamali Haris, pa je vratio nakon napada da se dodvorava potpredsednici SAD
Copyright Profimedia

„Vašington post” pokrenuo je buru na internetu kada je uklonio kritički nastrojen članak prema potpredsednici SAD, Kamali Haris, koji je objavljen 2019. godine, i objavio novu verziju priče u kojoj je ona lepše predstavljena, ali je na kraju zbog pritiska na društvenim mrežama vratio stari tekst.

Reporter portala „Rizn” („Reason”) Erik Boem primetio je ovu promenu, nakon čega je isprozivao „Vašington post” da se „povija kako vetar duva”.

– Kada je „Vašington post” 2019. objavio tekst o kampanji, u njemu je pisao o bliskoj vezi koju Kamala Haris ima sa svojim sestrom, pa je navedena i anegdota u kojoj je ona surovost kampanje uporedila sa zatvorom. Nakon toga se smejala uz pomisao na zatvorenika koji moli za čašu vode – napisao je Boem, nazivajući to „izuzetno neprijatnim trenutkom” koji je naškodio Kamalinoj reputaciji.

– Ali sada, kada je Haris potpredsednica, taj trenutak je, po svemu sudeći, ispario sa sajta „Vašington posta” nakon što su „ažurirali tekst” početkom ovog meseca – piše u njegovom zajedljivom komentaru.

Originalni tekst iz 2019. sadržao je priču o Kamali koja je uporedila kampanju sa zatvorom, pričajući o tome sa svojom sestrom Majom, zaključujući da je onima koji učestvuju u kampanji teško da nađu vremena da se opuste i uporedivši to sa naporom zatvorenika koji traže hranu i vodu.

U nastavku je prvih sedam pasusa originalnog članka.

Bio je 4. jul, Dan nezavisnosti, a Kamala Haris je objašnjavala sa svojom sestrom Majom da su kampanje slične zatvorima.

Prisećala se kako su dani pre demokratske kampanje u Majamiju tekli podnošljivim tempom. Kamala, Maja i ostatak tima proveli su tri dana pripremajući se za kampanju u hotelu pored plaže. Posle mnogo sati proučavanja politike i uvežbavanja opaski koje će ojačati njenu kandidaturu, uspela je da napravi pauzu bez obzira na gust raspored.

– Zapravo sam uspela da spavam – rekla je Kamala tokom konferencije u hotelu „Hilton”, prisetivši se šetnje sa mužem na plaži i jutra kada je to sebi mogla da priušti.

Profimedia

– Takvo nešto, nešto što je unosilo normalnost u dane, bilo je pravo zadovoljstvo za mene – izjavila je ona. 

– Mislim, na neki način je bilo zadovoljstvo, ali ne u pravom smislu te reči – dodala je Maja, koja je sedela pored nje.

– To je bilo zadovoljstvo zatvorenika koji dobije ono što je tražio. „Komadić hrane, molim” – kazala je Kamala, pružajući ruke kao da drži limeni tanjir, drhtavim glasom Britanca u godinama koji je bačen u zatvor.

– „I vode! Samo želim vode”. Standardi koje ste imali jednostavno nestaju – izgovorila je ona tada i prasnula u smeh.

– Ne treba napominjati da borba za najmoćnije političko mesto na svetu nimalo ne liči na život iza rešetaka – a davanje intervjua nakon prijatnog jutra nije ni približno isto što i umiranje od žeđi. Ništa od toga nije smešno – napisao je Boem pre nego što je objavio pasuse koji su uklonjeni sa sajta „Vašington posta”.

Priča je ažurirana 11. januara 2021 – dve godine nakon inicijalnog objavljivanja – a uz potpis autora pisala je poruka urednika „Ova priča je ažurirana verzija ranije objavljenog teksta”.

Profimedia

– Nestanak ovih pasusa govori nešto o „Vašington postu” i o načinu na koji se tradicionalni politički mediji pripremaju da izveštavaju o Haris sada kada je na korak do kandidature za predsednicu – dodao je reporter portala „Rizn”.

Portparol „Vašington posta” inicijalno je izjavio za „Rizn” da su pred inauguraciju Džoa Bajdena i Harisove „ponovo upotrebili i ažurirali neke od najjačih biografskih momenata obe političke figure” i da je „originalna priča dostupna i štampanom izdanju”.

Nakon priče koju je objavio „Rizn” i brojnih negativnih reakcija na društvenim mrežama, „Vašington post” je vratio inicijalni članak i priznao da je napravio uređivačku grešku.

– Zbog rubrike „Transfer moći” i specijalnih sekcija o Bajdenu i Harisovoj, ponovo smo iskoristili i ažurirali neke od jakih biografskih momenata obe političke figure. Profil Maje Haris dopunjen je novim izveštajima, i bez obzira na to što je originalna priča i dalje ostala na sajtu „The Lily” (izdvojenom delu „Vašington posta”), trebalo je da zadržimo obe verzije i na „Vašington postu” umesto da istaknemo samo ažuriranu verziju. Sada smo to uradili i link ka originalnom tekstu možete videti na početku ažurirane verzije – rekao je za „Foks njuz” Korati Keli, potpredsednik za komunikacije „Vašington posta”.

Pre ove ispravke Boem je napisao da bi pristup ovog medija prilikom izveštavanja o Harisovoj trebalo da bude pod mikroskopom.

– „Post”, naravno, može da radi šta mu je volja sa svojim sadržajem. Može da ažurira, preuređuje ili briše svaki detalj bilo koje priče u bilo koje vreme. Ipak, odluka da se uklone baš ti pasusi i da se zamene uvodom o tome kako je Maja „bila konstantni saputnik Kamali tokom njenog putovanja ka istoriji”, u najmanju ruku je sumnjiva. To pokreće i pitanje o pristupu „Posta” prilikom daljeg izveštavanja o Harisovoj – zaklučio je on.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike