Moderna objavila analizu: Vakcina štiti i od novih sojeva koronavirusa!

25.01.2021

14:57

0

Autor: J.B.O.

Očekuje se da će vakcinacija sa dve doze vakcine Moderne protiv COVID-19 zaštiti ljude od novih sojeva koji su otkriveni do danas

Moderna objavila analizu: Vakcina štiti i od novih sojeva koronavirusa!
Copyright Tanjug/Kenneth Ferriera/Lincoln Journal Star via AP)

“Moderna Ink” objavila je danas da je njihova vakcina protiv virusa COVID-19 proizvela antitela koja neutrališu nove varijante COVID-19 pronađene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

– Očekuje se da će vakcinacija sa dve doze vakcine Moderne protiv COVID-19 zaštiti ljude od novih sojeva koji su otkriveni do danas – saopštila je kompanija.

Da podsetimo, i “Biontek” je objavio da Fajzerova vakcina štiti od svih mutacija koronavirusa.

Rezultati poslednjih laboratorijskih testova “Bionteka” koji su objavljeni pre pet dana pokazuju da vakcina protiv COVID-19 koju su razvili “Fajzer” i “Biontek” verovatno štititi i od zaraznijeg soja virusa koji je otkriven u Britaniji i koji se proširio svetom.

Ohrabrujući rezultati analize krvi učesnika u novim ispitivanjima koja je sproveo nemački “Biontek” zasnovani su na opsežnijim istraživanjima od onih koje je američki proizvođač lekova “Fajzer” objavio prošle nedelje.

Pročitajte još:

Najnovija studija “Bionteka”, objavljena na sajtu “bioRxiv.org”, koja još uvek nije recenzirana, sprovedena je na sintetičkom virusu sa 10 mutacija koje su karakteristične za varijantu poznatu kao B117 identifikovanu u Britaniji, a među 11 autora studije su Ugur Sahin i Ozlem Tureci, suosnivači “Bionteka”.

Studija pruža nadu jer se u Britaniji svakodnevno beleži rekordan broj smrtnih slučajeva od COVID-19, za koje se veruje da je odgovaran prenosiviji soj infekcije, a to takođe znači da razvoj vakcina za ovu bolest zasada ne bi morao da krene iz početka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike