Borba za ničiji prostor: Oko čega se svađaju dva najbogatija čoveka na svetu?

28.01.2021

21:00 >> 19:40

0

Obojica smatraju da onaj drugi želi da eliminiše konkurenciju

Borba za ničiji prostor: Oko čega se svađaju dva najbogatija čoveka na svetu?
Copyright Profimedia

Kompanije “SpaceX” i “Amazon”, kojima upravljaju dva najbogatija čoveka na svetu, vode borbu zbog satelita firme Ilona Maska. “SpaceX” optužuje “Amazon” da želi da uguši konkurenciju, a “Amazon” optužuje “SpaceX” da želi da saseče konkurenciju u korenu.

Bogatstvo Ilona Maska, izvršnog direktora kompanije “SpaceX”, procenjuje se na 209 milijardi dolara, dok je Džef Bezos, izvršni direktor “Amazona”, sa 192 milijarde na drugom mestu na listi najbogatijih.

Uzrok njihovog neslaganje je nedavni pokušaj kompanije “SpaceX” da izmeni svoju dozvolu za “Starlink”, veliko sazvežđe internet satelita, od kojih je “SpaceX” već lansirao više od 900. Vlada SAD već je izdala dozvolu ovoj kompaniji da lansira još satelita kako bi ojačala svoju mrežu, a sada su Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) predati podnesci u kojima se predlaže da ti sateliti budu na manjoj udaljenosti od Zemlje nego što je planirano i dozvoljeno.

Na taj način ovi sateliti našli bi se na putu drugog sazvežđa nazvanog “Project Kuiper”, koji je predložio “Amazon”. Kompanija još nije lansirala nijedan satelit, ali je obezbedila FCC dozvolu za projekat. “Amazon” trenutno planira da neke od satelita postavi u orbitu na udaljenosti od 590 kilometara od površine Zemlje, a ukoliko budu dozvoljene promene koje planira “SpaceX”, ovi sateliti biće postavljeni na visinu od 540 do 570 kilometara, što “Amazon” smatra opstrukcijom. U kompaniji kažu da bi na taj način “Starlink” sateliti mogli da poremete signal “Kuiper” satelita i drugih satelitskih mreža u blizini.

Direktor odseka za satelite “SpaceX” Dejvid Goldman istakao je u pismu koje je stiglo u FCC da je njihov konkurent do tih zaključaka došao biranjem podataka i ignorisanjem većine predloženih modifikacija.

Profimedia

Mask se ovim povodom oglasio na Tviteru, gde je napisao da javnosti ne ide u korist onesposobljavanje “Starlink” sistema zbog “Amazonovog” sistema satelita koji će u najboljem slučaju profunkcionisati za nekoliko godina.

“Amazon” je uzvratio saopštenjem u kom piše: – Činjenice govore jednostavnu stvar – dizajnirali smo sistem “Kuiper” da bismo izbegli preklapanje sa “Starlinkom”, a sada “SpaceX”  želi da promeni svoj sistem.

– Te promene ne samo što stvaraju opasno okruženje i pojačavaju mogućnost sudara u svemiru, nego pojačavaju i smetnje kod korisnika. Bez obzira na to šta “SpaceX” napiše na Tviteru, oni su predložili promene koje su dovele do rivalstva između satelitskih sistema. Jasno je da je cilj kompanije “SpaceX” da saseče konkurenciju u korenu ako može, ali to svakako nije u interesu javnosti – navodi se u saopštenju posle kog se kompanija “SpaceX” nije oglašavala.

Profimedia

Namera kompanije “SpaceX”je, navodno, bolje funkcionisanje svemirskog saobraćaja i izbegavanje potencijalnih sudara, koji već neko vreme brinu stručnjake, jer je prostor oko Zemlje već krcat, a tek će biti kada ove dve kompanije budu lansirale nekoliko hiljada satelita.

Stavljanje satelita na manju udaljenost od površine Zemlje smatra se zapravo boljim rešenjem, jer ako se neki od njih pokvari, gravitacija Zemlje bi mogla da ga ukloni iz orbite i brže udalji od drugih satelita. S druge strane, sateliti koji prestanu da rade na većoj udaljenosti mogu da postanu nekontrolisani projektili koji u orbiti mogu da ostanu decenijama.

Pročitajte još

“Amazon” je kao glavni problem naveo da je veća verovatnoća da će se sateliti “Starlink” sistema sudariti sa satelitima “Kuiper” sistema ukoliko predložene promene kompanije “SpaceX” budu prihvaćene.

U kompaniji “SpaceX” složili su se sa tim, istakavši da će “Starlink” satelite pomeriti na udaljenost od 580 kilometara, ali tek kad “Amazon” počne sa izgradnjom svog sazvežđa. “Amazon” još nije odredio datum za početak lansiranja, ali na osnovu dozvole koju su dobili od FCC, u obavezi su da do jula 2026. lansiraju bar polovinu planiranih satelita.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike