Uspon budućeg direktora "Amazona": Ko je Endi Džasi, čovek koji će zameniti Bezosa?

04.02.2021

08:00 >> 09:26

0

Najavivši svoju ostavku, otkrio je kome će poveriti jednu od najodgovornijih pozicija u kompaniji zahvaljući kojoj je stekao neverovatno bogatstvo

Uspon budućeg direktora "Amazona": Ko je Endi Džasi, čovek koji će zameniti Bezosa?
Copyright Tanjug/AP Photo/John Locher /Isaac Brekken/AP Images for NFL

Džef Bezos najavio je u utorak popodne da će se povući sa mesta izvršnog direktora “Amazona” u trećem kvartalu ove godine. U pismu koje je napisao zaposlenima objasnio je da će kao direktor ostati na izvršnoj funkciji, ali da će se fokusirati na druge stvari.

Nezaustavljivi milijarder

U avgustu prošle godine Bezos je postao prvi čovek u istoriji koji je stekao bogatstvo vredno 200 milijardi dolara. To je bilo posledica skoka vrednosti akcija “Amazona”, koje su ojačale bez obzira na krizu američke ekonomije, nastalu usled borbe sa koronavirusom.

Čak ni Bezosova odluka da 25 odsto udela u “Amazonu” da svojoj bivšoj ženi Mekenzi Skot nije usporila napredak ove kompanije.

Trenutno se njegovo bogatstvo procenjuje na 196 milijardi dolara, piše “Forbes”.

– Biti direktor “Amazona” velika je odgovornost, koja podrazumeva mnogo obaveza. Kada imate takvu odgovornost, teško je da se posvetite bilo čemu drugom – napisao je Bezos, i istakao da će i dalje odlučivati o važnim pitanjima, ali da je rešio da više vremena posveti filantropiji – uključujući “Bezos Earth Fund” i “Day One Fund” – kao i drugim dvema kompanijama koje su u njegovom vlasništvu, “Washington Post-u”, koji je kupio 2013, i “Blue Origin-u”, koji se bavi proizvodnjom svemirskih letelica.

– I dalje ću aktivno učestvovati u važnim inicijativama “Amazona”, ali ću imati vremena i energije da se fokusiram na “Day One Fund”, “Bezos Earth Fund”, “Blue Origin”, “Washington Post” i na svoje druge strasti. Nikad nisam imao više energije i ovo nije penzionisanje. Uveren sam da ove organizacije mogu imati veliki uticaj – navodi se u pismu.

Ko je novi direktor?

Na mesto izvršnog direktora doći će Endi Džasi, za koga je Bezos rekao da je izvanredan lider i da ima njegovo “puno poverenje”.

Džasi se “Amazonu” pridružio 1997, kada je kompanija postala javna, i brzo je napredovao. On je blizak saradnik Bezosa i vodio je “Amazonov” posao oblak računarstva od 2003. On je pomogao da se “Amazon Web Services” razviju u ozbiljnu organizaciju koja godišnje donosi prihod od 40 milijardi dolara i koja je lider u oblasti klaud računarstva sa 30 odsto tržišnog udela.

Tanjug/Isaac Brekken/AP Images for NFL

Oni koji su radili sa Džasijem, koji je sredinom januara napunio 53 godine, opisuju ga kao ljubaznu osobu koja ima visoka očekivanja od svojih zaposlenih i traži od njih da stalno pomeraju granice.

“Amazon” još nije otkrio ko će zameniti Džasija na mestu izvršnog direktora “Amazon Web Services”.

Političko angažovanje Džasija i njegove supruge

Endi i Elana Džasi venčali su se 1997. godine i žive mirnim životom u Sijetlu, a ona je prilično angažovana politički i otvoreno podržava Demokratsku stranku.

Elana je u februaru 2016. donirala 250 dolara za kampanju Bernija Sandersa koji se za nominaciju za predsednika ispred Demokratske stranke borio sa Hilari Klinton, a kada su demokrate izabrale nju za svog kandidata, donirala je još 750 dolara za njenu predsedničku kampanju.

Osim toga, u septembru je odvojila čak 2.800 dolara za kampanju Džoa Bajdena i druge demokrate koji su se borili za mesta u Senatu, a u prošlosti je novčano podržala i kampanju Baraka Obame i Nensi Pelosi.

Nesuglasice sa Sandersom i sindikatima

Pročitajte još

Kao budući direktor “Amazona”, Endi Džasi će morati vešto da upravlja pitanjima prava zaposlenih, kao i da se bori sa nadzorom vlade i sve većim pritiscima na velike korporacije zbog gomilanja bogatstva, zbog čega raste broj onih koji smatraju da njihovo poslovanje treba pažljivo pratiti.

Jedan od istaknutih zagovornika nadzora je upravo Berni Sanders. Senator Vermonta bio je veoma glasan kritikujući “Amazon”, a 2018. predstavio je i zakon “Stop BEZOS”, koji bi od velikih kompanija kao što je “Amazon” zahtevao da plate vladi dodatne poreze koji bi pokrili beneficije radnika. Osim toga, Sanders se sa ovom kompanijom sukobio i zbog otpora koji ima prema radničkim sindikatima.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike