Vakcinacija dece mogla bi početi na leto (VIDEO)

12.02.2021

06:28 >> 09:59

0

Kada budemo imali više podataka, moći ćemo da vakcinišemo i mlađu decu, kaže Direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti

Vakcinacija dece mogla bi početi na leto (VIDEO)
Copyright Profimedia

Direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči rekao je da se nada da će uskoro biti objavljeni podaci koji će podržati vakcinaciju starije dece protiv korona virusa.

izjavio je da se nada da će, nakon što budu objavljeni rezultati studija, od kasnog proleća ili početkom leta početi vakcinacija dece od 12 do 17 godina, prenosi CNN.

-Kada budemo imali više podataka, moći ćemo da vakcinišemo i mlađu decu, a sve to će pomoći da se smanji širenje virusa”, napisao je Fauči na Tviteru tima Bele kuće zaduženog za borbu protiv kovida-19.

Na pitanje da li su deca bezbedna ako su u jednoj zajednici svi odrasli vakcinisani,a deca nisu, Fauči je odgovorio da je “situacija u bilo kojoj društvenoj zajednici ključni faktor” i dodao da sve dok je visok broj zaraženih, svi moraju da vode računa o bezbednosti tako što će nositi maske i držati fizičku distancu.

Vakcinacija u SAD je počela u decembru,  kao i u Srbiji.

Pixabay

U Srbiji je do sada protiv korona virusa vakcinisano više od pola miliona osoba, tačno 526 930, a naša zemlja je i dalje druga u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije.

U Srbiji je na milion stanovnika vakcinisano 77 437 osoba.

Kod dece nema težih oblika

Iako deca obično nemaju teške ishode kovida-19 kao što to može da bude slučaj kod starijih osoba, pronalazak vakcine za decu i dalje predstavlja važan element u suzbijanju ove pandemije. Kompanije za lekove rekle su da im je prioritet u odgovoru na pandemiju zaštita rizičnih grupa.

Bolja od Srbije po broju vakcinacija na milion stanovnika je samo Velika Britanija, a posle Srbije su Malta, Danska, Island, Irska, Rumunija, Slovenija, Litvanija, Švajcarska, Španija, Italija…

Po ukupnom broju vakcinacija, Srbija je druga u regionu, posle Rumunije, a iza Srbije su Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Bugarska.

Pročitajte još

U Evropi je do sada ukupno vakinisano 10 520 433 osoba.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike