Alarmantan porast alkoholizma među mladima: Otkriva se sve više posledica karantina

06.02.2021

14:46 >> 15:23

0

Autor: M. I.

Alkoholizam je uzročnik, prosečno, šest hiljada saobraćajnih nesreća godisnje i na prvom je mestu kao uzrocnik smrti mladih u dobi 15 do 24 godine

Alarmantan porast alkoholizma među mladima: Otkriva se sve više posledica karantina
tinejdzeri alkohol - Copyright Pixabay/rebcenter-moscow

Dugotrajni karantin zbog pandemije kovid-19, između ostalog je jedna od faktora zbog alarmantnog porasta alkoholizma među mladima u Italiji, piše onlajn novine “Fanpejdz”.

Novine prenose zaključke godišnjeg izveštaja o alkoholizmu i upotrebi droga među mladima u kome se navodi da je veoma često reč o “pijenju da bi se napilo”, takozvanom “binge drinking”, veoma raširenom među mladima.

Porastu alkoholizma doprinela je činjenica da su zbog pandemije barovi zatvoreni, škole takođe, onemogućeno druženje s vršnjacima ali i činjenica da je alkohol lako dostpan mladima onlajn kupovinom.

pročitajte još:

Alkoholizam je uzročnik, prosečno, šest hiljada saobraćajnih nesreća godisnje i na prvom je mestu kao uzrocnik smrti mladih u dobi 15 do 24 godine.

– U vreme od početka pandemije primili smo za 30 odsto više telefonskih poziva za pomoć od roditelja zbog alkoholizma svoje maloletne dece starosti između 13 i 17 godina – izjavio je jedan od istraživača poznate italijanske agencije “Vox Investigazioni”, Frančesko Mimo.

Po njegovim rečima, a na osnovu iskustva, preterana sloboda koju uživaju mladi danas izaziva kod roditelja stres.

Mimo savetuje roditeljima da obrate pažnju na eventulano visoke troškove dece, na ponašanje, posebno čestu promenu raspolozenja i neopravdanu agresivnost.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike