Uznemirujuć podatak: Za manje od mesec dana od korone im umrlo 10 mališana! (VIDEO)

08.02.2021

11:39 >> 14:03

0

Žrtvama je dijagnozu uspostavio lokalni zdravstveni čelnik, a svi su potom kremirani

Uznemirujuć podatak: Za manje od mesec dana od korone im umrlo 10 mališana! (VIDEO)
Copyright Profimedia

Za manje od mesec dana, desetoro dece, pripadnika autohtonog naroda Janomami, preminulo je od kovida-19 što je izazvalo strepnju i strah zbog toga koliko je koronavirus opasan po autohtone zajednice na području Venecuele i Brazila.

– Veoma je zabrinjavajuće što je toliko dece umrlo za manje od mesec dana – rekao je Hekurari Janomami, šef odbora za zdravlje autohtonih naroda, za Guardian.

Žrtvama je dijagnozu uspostavio lokalni zdravstveni čelnik, a svi su potom kremirani, u skladu sa običajima Janomamija. Svi su živeli u naseljima Vaputa i Kataroa, u blizini granice sa Venecuelom, do kojih se jedino može prići iz vazduha.

Pročitajte još:

Specijalisti za javno zdravlje upozorili su da bi koronavirus mogao da uništi domorodačke grupe u regionu u kojem su zarazne bolesti poput virusa morbila, malih boginja i gripa desetkovale takve zajednice.

Rezervat Janomamija je veličine Portugala, a nedavne studije su pokazale da su izuzetno podložni širenju virusa, s obzirom na ograničeno lečenje.

– Zdravlje Janomamija je već ugroženo, i nemamo pomoć od države – rekao je Hekurari.

Čini se da su mladi posebno ugroženi od koronavirusa. Od 32 smrtna slučaja, gde je dijagnostifikovano ili se sumnjalo na zarazu koronavirusom, čak sedam žrtava nije imalo ni dve godine. Četiri žrtve bile su uzrasta između 12 i 20 godina, a u aprilu prošle godine, tokom prvog talasa preminuo je i 15-godišnji dečak.

– Očigledno je da su deca Janomamija osetljivija na virus jer su mnogi neuhranjeni ili imaju malariju, a u nekim područjima čak nema ni lekara – kaže Mauricio Jekvana, direktor Udruženja “Hutukara Yanomami”.

Virus je do sada stigao do svih autohtonih teritorija u Brazilu i zabeleženo je više od 47.000 slučajeva i 900 smrtnih slučajeva.

U rezervatu Janomamija više od 1.600 ljudi je testirano pozitivno na virus, a antropolog Ana Marija Mačado, navodi da je procenat testiranja veoma mali.

– Procenjujemo da ima više od 10.000 zaraženih, s obzirom na to da mnogi žive u velikim zajednica, dele posuđe i nemaju pristup dezinfekcionim sredstvima poput alkohola i sapuna – navela je Mačado.

Pročitajte još:

Druge populacije na svetu zabeležile su relativno mali broj smrtnih slučajeva od Kovida-19 među decom u poređenju sa drugim starosnim grupama. Ali stručnjaci u Brazilu veruju da virus ima mnogo agresivniji uticaj na autohtonu decu.

– Stopa smrtnosti od Kovida mnogo je veća kod pripadnik autohtonih naroda mlađih od pet godina nego kod iste starosne grupe u opštoj populaciji – rekao je epidemiolog Andrej Kardoso, čiji će tim u vladinom istraživačkom institutu Fiokruz uskoro objaviti studiju na tu temu.

U svojim prethodnim studijama Kardozo je naveo da deca autohtonih naroda imaju znato lošije sanitarne i zdravstvene uslove, gde preovladava anemija, neuhranjenost, dijareja…

Ministarstvo zdravlja Brazila saopštilo je prošle sedmice da su poslali stručnjake da istraže situaciju na terotoriji Janomamija.

Za to vreme, aktivisti i vođe autohtonih naroda okrivljuju vladu da su zanemarili 28.000 pripadnika Janomamija i Jekvane, o kojima brine manje od 200 zdravstvenih radnika. Upozorili su i na ilegalce koji dolaze u rudnike zlata i na taj način donose virus u izolovanu zajednicu.

Janomami još od ranije muče muku sa divljim kopačima zlata. Zlatna groznica tokom 80-ih godina prošlog veka u ovo područje je “namamila” više od 40.000 ljudi, što je dovelo do porasta nasilja, ali i epidemija zaraznih bolesti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike