Vratila se ebola u Afriku: Stručnjaci na korak od proglašavanja epidemije, druga žrtva "starog" virusa

11.02.2021

12:54 >> 13:23

0

Autor: A. B.

Slučaj je u sredu potvrdila tehnička komisija pokrajinskog ministarstva zdravlja

Vratila se ebola u Afriku: Stručnjaci na korak od proglašavanja epidemije, druga žrtva "starog" virusa
Copyright Unsplash

Šezdesetogodišnja žena umrla je u Severnom Kivuu u Demokratskoj Republici Kongo, pa je tako postala druga žrtva ebole u ​​nedelju dana, usred strahova od nove epidemije, nakon što je ranija epidemija proglašena “završenom” u novembru.

Slučaj je u sredu potvrdila tehnička komisija pokrajinskog ministarstva zdravlja. Ministarstvo je potvrdilo da je 60-godišnja žena poznavala drugu ženu koja je umrla od ebole 4. februara i bila udata za preživelog iz prethodne velike epidemije.

Prema navodima lokalnih medija, kod žene su se simptomi pojavili 22. januara, ali su glavobolja i fizički umor pripisani kovidu 19, pošto je u više navrata primana u bolnicu.

Medicinski timovi izvršili su temeljnu istragu 10. februara, na dan njene smrti, i otkrili su da je žena pozitivna na ebolu.

Pixabay

Lokalni mediji tvrde da je telo pacijenta sahranjeno na tradicionalan način, bez odgovarajućeg poštovanja higijenskih pravila.

Tim tragača za kontaktom raspoređen je u to područje u pokušaju da smanji širenje virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja Konga.

Pročitajte još:

Ebola je ubila više od 2.200 ljudi u Demokratskoj Republici Kongo između 2018. i 2020, pre nego što su Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija proglasili epidemiju “završenom”.

Od kada je prvi put otkriven u blizini reke Ebole 1976. godine, u zemlji je registrovano 11 epidemija ovog virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike