Ruska nadmoćna borbena mašina: Tenk Udar sposoban je za nekada nezamislive stvari, još nije dospeo do bojnog polja, a već seje strah

13.02.2021

16:00 >> 16:34

0

Opremljen je klasičnim i naprednim oružjem, ima opciju da na daljinu upravlja bespilotnom letelicom, a veštačka inteligencija omogućava mu da operiše samo

Ruska nadmoćna borbena mašina: Tenk Udar sposoban je za nekada nezamislive stvari, još nije dospeo do bojnog polja, a već seje strah
Copyright Wikimedia/Vitaly V. Kuzmin

Ruska vojska uskoro bi mogla da dobije automatsko borbeno vozilo koje bi služilo za bitke, nadzor i izviđanje, a bilo bi i inženjerska i logistička podrška trupama na bojnom polju. Operativni prototip ovog vozila napravio je „Signal”, ruski naučni i istraživački institut, koji je deo državne odbrambedne i tehnološke korporacije „Rostec”.

– Naš cilj je da Udar napravimo tako da bude potpuno autonomno vozilo. Opremljeno je veštačkom inteligencijom koja prikuplja podatke preko sistema senzora i uređaja za merenje, a onda ih obrađuje kako bi ustanovilo moguće rute po okolnom terenu. Sistem može da izračuna i optimalne parametre za učinak u borbi na određenoj teritoriji – rekao je Bekan Ozdojev, direktor proizvodnje borbenih sistema u pomenutoj korporaciji.

Udar UCGV zapravo je tehnološki unapređeni BMP-3, amfibijsko borbeno vozilo pešadije koje se dobro pokazalo u prethodnih nekoliko decenija. UCGV je najavljen 2015. godine na Sajmu inovacija održanom pod pokroviteljstvom ruskog Ministarstva odbrane.

Ozdojev je dodao da novi UCGV može „da komunicira sa bespilotnim letelicama i bude njihov nosač, kao i da pokreće dronove koji će se koristiti za izviđanje i prenos podataka“.

Udar koristi osnovu oklopnih vozila BMP-3, nosi bespilotnu letelicu (dron multikopter) i ima opciju da na daljinu upravlja jedinicom zahvaljujući sistemu zasnovanom na onom koji ima Ural 4320. Opremljen je klasičnim i naprednim oružjem – kombinuje automatski top 2A42 od 30 milimetara sa efikasnim dometom gađanja od 4000 metara i protivtenkovske vođene rakete „kornet“ dometa do 10.000 metara. Ima jednu kupolu Bumerang-BM, koja omogućava da se cilj pogodi čak i u najzahtevnijim uslovima.

Automatski top 2A42 ima 500 metaka koji se skledište u izolovanom odeljku, a Udar je opremljen i koaksijalnom PKT mašinom koja ispaljuje 2000 metaka.

Zahvaljujući naprednoj elektrooptičkoj opremi i najsavremenijem upravljačkom sistemu za pucanje, UCGV može istovremeno da prati više meta u različitim uslovima osvetljenja i aktivno i pasivno, a sposoban je da uoči čak i kamuflirane predmete.

Tri verzije Udara

Programeri koji rade na njegovom razvoju opisuju Udar kao višenamensku robotsku platformu koja može da se opremi različitim vrstama opreme ili oružja, u zavisnosti od taktičkih ciljeva. U planu je izgradnja tri verzije vozila: za borbu i izviđanje, terensku inženjersku podršku i za transport/evakuaciju.

Udar namenjen bobri i izviđanju moći će da puca i obeležava mete za vazduhoplovne i artiljerijske jedinice, kao i druge robotske sisteme. Podršku sistema Udar činiće razne mašine za pretraživanje i raščišćavanje ruševina, dok će njegov multipozicioni manipulator raditi sa eksplozivima. Robot se takođe može koristiti za prevoz tereta i osoblja, kao i za evakuaciju ranjenika sa bojnog polja.

Pošto je potpuno autonoman, Udar može da se kreće u potpunoj tišini, što znači da oni koji upravljaju njime neće primati nikakve podatke iz vozila i neće morati da šalju radio-signale kako bi upravljali njime. Zbog toga se veliki broj aktivnosti, kao što je prevoz tereta, može obavljati rutinski. Nakon što prvi put pređe određenu rutu, vozilo će je memorisati, posle čega samo može da izabere kojim putem će se ubuduće kretati.

Pročitajte još

Ipak, neki stručnjaci primećuju da šasija vozila BMP-3, koja se koristi za Udar, nije dovoljno obezbeđena od neprijateljskih sistema naoružanja da bi se mogla smatrati „neranjivom“. Prednji oklop može da izdrži samo hice 30-milimetarskog naoružanja ispaljene sa daljine od 200 metara, a krov i bokovi otporni su na metke kalibra 12,7 ispaljene sa udaljenosti od 100 do 200 metara. Ukoliko bi se Udar izložio neprijateljskom tenkovskom oružju, ne bi preživeo protivtenkovske navođene rakete, jer je njegova primarna namena prevoz pešadije do bojnog polja, a ne učestvovanje u borbi sa dobro oklopljenim neprijateljskim borbenim vozilima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: rt.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike