Ujedinjene nacije se angažovale oko slučaja zarobljene princeze: Vladar Dubaija već dve godine drži ćerku u zatočeništvu

17.02.2021

10:34 >> 13:05

0

U snimcima se obratila javnosti i molila za pomoć

Ujedinjene nacije se angažovale oko slučaja zarobljene princeze: Vladar Dubaija već dve godine drži ćerku u zatočeništvu
Copyright Printscreen Youtube/Official #FreeLatifa Campaign

Ujedinjene nacije saopštile su danas da će kod vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata pokrenuti pitanje zarobljene princeze Latife, ćerke vladara Dubaija.

Princeza Latifa optužila je oca da je drži zarobljenu u Dubaiju od 2018. godine, kada je pokušala da pobegne iz grada, a u tajno snimljenom videu ona je otkrila da se plaši za svoj život, prenosi BBC.

Zbog tog video iz celog sveta su upućeni pozivi Ujedinjenim nacijama da istraže taj slučaj.

Na te pozive reagovala je kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava, koja odgovore o princezi Latifi traži od Ujedinjenih Arapskih Emirata i navodi da će istraga biti pokrenuta nakon što se još jednom analizira Latifin video.

Otac princeze Latife, šeik Muhamed bin Rašid el Maktum jedan je od najbogatijih šefova države na svetu, vladar Dubaija i potpredsednik UAE.

Kako se navodi, on je napravio veliki i uspešan grad, međutim aktivisti za ljudska prava kažu da nema toleranciju i da je pravosudni sistem naročito nepravedan prema ženama.

Princeza Latifa je u februaru 2018. godine pokušala da napusti Dubai uz pomoć prijatelja, kako bi započela nov život.

– Nije mi dozvoljeno da vozim, nije mi dozvoljenio da putujem niti napustim Dubai – rekla je Latifa u jednom drugom videu snimljenom uoči pokušaja bekstva.

Ipak, nekoliko dana nakon bekstva princezu Latifu uhvatili su komandosi na brodu u Indijskom okeanu i ona je vraćena u Dubai.

Njen otac rekao je da se ponaša u skladu sa najboljim interesima za nju, a prethodno su i Dubai i UAE saopštili da je Latifa bezbedna i da se porodica brine o njoj.

Šeik Muhamed se suočava sa kritikama ne samo zbog princeze Latife, već i zbog njene maćehe Haje Bint el Husein, koja je pobegla u London 2019. godine sa svojih dvoje dece.

Poslednji video princeze Latife snimljen je tajno pre nekoliko meseci, telefonom koji je krišom dobila pre oko godinu dana, a snimila ga je u kupatilu jer su to jedina vrata koja ona može da zaključa.

U video je opisala kako je izgledalo kada je uhvaćena, ističući da se borila sa komandosima, a da je jednog od njih i ugrizla.

Pročitajte još

Nakon toga ona je izgubila svest i privatnim avionom je vraćena u Dubai, gde je drže zatvorenu bez pristupa medicinskoj ili pravnoj pomoći u vili u kojoj su prozori i vrata zamandaljeni i koju čuva policija.

Video o njenom hapšenju objavila je njena prijateljica Tina Juhiajinen, rođaka po majci, kao i Dejvid Hai, koji je pokrenuo kampanju oslobađanja princeze Latife.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike