Vodeći pljačkaši na planeti: Severnokorejski hakeri ukrali preko 1,3 milijarde dolara

17.02.2021

18:52 >> 20:00

0

Autor: A. Bulatović

Trojica programera takođe su optužena za stvaranje i upotrebu zlonamernih aplikacija za kriptovalute

Vodeći pljačkaši na planeti: Severnokorejski hakeri ukrali preko 1,3 milijarde dolara
Copyright Ilustracija/24sedam

Američko Ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv tri severnokorejska računarska programera u vezi sa širokim spektrom globalnih kibernetičkih napada.

Federalne vlasti saopštile su u sredu da su programeri optuženi za niz “hakova” kako bi ukrali i iznudili više od 1,3 milijarde dolara od finansijskih institucija i kompanija širom sveta.

Trojica programera takođe su optužena za stvaranje i upotrebu “zlonamernih aplikacija za kriptovalute”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

– Severnokorejski operativci, koristeći tastature, a ne puške, kradući digitalne novčanike kriptovaluta umesto vreća gotovine, vodeći su pljačkaši banaka u svetu – rekao je pomoćnik državnog tužioca Džon Demers iz Odeljenja za nacionalnu bezbednost Ministarstva pravde.

Profimedia

Novi tereti proširuju slučaj iz 2018. godine u vezi sa hakovanjem kompanije “Sony Pictures” koja je objavila poverljive podatke iz filmskog studija, uključujući lične podatke o zaposlenima i njihovim porodicama.

U okviru sajber napada 2014. godine, hakeri su tražili da Sony povuče svoj tadašnji film “Intervju”, komediju o severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, i pretili napadima na bioskope koji su prikazivali film.

Pročitajte još:

“Sony” je bio prinuđen da otkaže svečanu premijeru i glavno izdanje filma kao odgovor na pretnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Newsweek.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike