Južnoafrički soj koronavirusa smanjuje efikasnost "Fajzerove" vakcine za čak dve trećine?

18.02.2021

09:03 >> 10:20

0

U studiji su učestvovali naučnici UTMB, koji su kreirali virus koji je sadržao iste mutacije kao na visokozaraznom soju otkrivenom u Južnoj Africi

Južnoafrički soj koronavirusa smanjuje efikasnost "Fajzerove" vakcine za čak dve trećine?
Copyright Rolf Vennenbernd/dpa via AP

Laboratorijska studija Univerziteta u Teksasu (UTMB) utvrdila je da bi južnoafrički soj kovida mogao da smanji nivo antitela posle primanja “Fajzer-Biontekove” vakcine za dve trećine, saopšteno je iz kompanija “Fajzer” i “Biontek”.

Studija je pokazala da je vakcina i dalje sposobna da neutrališe virus, ali još nema dovoljno dokaza o tome da li južnoafrički soj smanjuje efikasnost vakcine, dodaje se u saopštenju.

U studiji su učestvovali naučnici UTMB, koji su kreirali virus koji je sadržao iste mutacije kao na visokozaraznom soju otkrivenom u Južnoj Africi, preneo je Rojters.

Istraživači su testirali krv koju su uzeli od ljudi koji su dobili vakcine i otkrili su da je prilikom dodira sa južnoafričkim sojem došlo do smanjenja antitela za dve trećine, a njihova otkrića su objavljena u medicinskom magazinu “Nju Ingland džurnal”.

Pročitajte još

S obzirom na to da ne postoji utvrđeni standard kojim bi se odredilo koja količina antitela je potrebna da se zaštiti organizam od virusa, nije jasno ni da li smanjenje za dve trećine utiče na efikasnost vakcine.

Profesor sa UTMB i koautor studije Pej-Jong Ši veruje da će “Fajzerova” vakcina najverovatnije biti efikasna protiv južnoafričkog mutiranog tipa kovida.

– Ne znamo koji je minimim antitela potreban da se neutrališe virus. Nemamo donju granicu – rekao je on.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike