Al Kaida ima novog vođu i planira da opet postane pretnja svetu?! "Mač osvete" gori od Bin Ladena (VIDEO, FOTO)

25.02.2021

06:35 >> 09:52

0

Smatra se da je njegovo pravo ime Mohamed Salah al Din Zaidan

Al Kaida ima novog vođu i planira da opet postane pretnja svetu?! "Mač osvete" gori od Bin Ladena (VIDEO, FOTO)
Copyright

Teroristička organizacija Al Kaida se sprema da ponovo postane pretnja svetu kao što je to bila tokom napada na Njujork 11. septembra 2001, jer je na čelo došao nemilosrdni vođa kog zovu “mač osvete” i za koga obaveštajne službe kažu da je gori od Osame bin Ladena, bivšeg vođe Al Kaide, piše britanski “Miror”.

“Veruje se da je krvožedni Saif al Adel (60),  bivši egipatski general, novi vođa Al Kaide i da regrutuje borce Islamske države, kao i da izaziva strah od zverstava širom Zapada. Ovaj nemilosrdni strateg će preuzeti ulogu vođe jer je Ajman Zavahirija navodno mrtav.

Smatra se da je njegovo pravo ime Mohamed Salah al Din Zaidan.

Visoki britanski ekspert za terorizam kaže da je, u poređenju sa Zavahirijem, Al Adel mnogo efikasniji lider, u najmanju ruku je egal sa Osamom bin Ladenom, ako ne i opasniji od njega.

Glasine da je Zavahiri verovatno mrtav znači da će obaveštajne službe sa Zapada morati da pripaze na reorganizaciju Al Kaide, s obzirom na to da je Saif, koji ima bazu u Iranu, novi šef, navodi “Miror”.

printscreen

Egipatski džihadista, veteran Ajman Zavahiri preuzeo je vođstvo posle ubistva Bin Ladena 2011. godine, ali o njemu se skoro ništa nije čulo godinama.

Bivši FBI ekspert za kontraterorizam Ali Sufan je napisao da bi Saif mogao da bude “treći emir Al Kaide” sa trodecenijskim stažom u toj organizaciji.

Amerika, inače, već nudi 10,5 miliona dolara za informaciju o Saifu, koji se traži za bombardovanje Ambasade SAD u Najrobiju i Dar es Salamu, kada je poginulo 224 ljudi. Saif je vodio Bin Ladenovu ličnu “Crnu gardu”, jedinicu za zaštitu u Avganistanu, koja je dobila naziv po crnim maramama.

 

OBUČAVAO REGRUTE U LOGORIMA AL KAIDE

O ranom životu Al Adela malo se zna, ali se veruje da je služio u egipatskoj vojsci kao oficir specijalnih snaga. Pre nego što se pridružio Al Kaidi, bio je član radikalne grupe Egipatski islamski džihad. Prema američkoj optužnici iz 1998. godine u slučaju bombaških napada na ambasadu, Al Adel je sedeo u Al Kaidinom medžlisu al šura, ili savetodavnom savetu. Ovo telo je raspravljalo i odobrilo sve terorističke akte koje je izvršila međunarodna mreža Al Kaida.

Pročitajte još

Optužnica je takođe teretila Al Adela za pružanje vojne i obaveštajne obuke regrutima tokom decenije u logorima Al Kaide u Avganistanu, Pakistanu i Sudanu. Smatra se da je obučio nekoliko otmičara odgovornih za napade u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine.

Pored toga štop je lično obezbeđivao Bin Ladena, A l Adel je takođe služio u vojnom komitetu Al Kaide, pod komandom Muhameda Atefa. Veruje se da je nakon Atefove smrti 2001. godine Al Adel došao na mesto šefa vojne strategije Al Kaide. Krajem 2001, Al Adel je pobegao iz Avganistana u Iran, gde su ga zadržale iranske vlasti. Narednu deceniju je proveo u kućnom pritvoru u Teheranu, sve dok razmena zarobljenika između Irana i Al Kaide nije dovela do njegovog puštanja 2010.

Veruje se da je nakon smrti Bin Ladena 2011. godine Al Adel došao na jedno od najviših rukovodećih mesta u Al Kaidi, kao neka vrsta privremenog vođa.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike