"Astra Zeneka" ostala "dužna" više od 50.000 doza vakcina Bugarskoj: Ministar poslao pismo - oteli ste nam nadu iz ruku!

25.02.2021

06:50 >> 09:40

0

Brojni Bugari su pohitali u subotu da dobiju vakcine, čime se povećao broj imunizovanih građana, ali su brzo ostali bez Astra Zenekinih doza

"Astra Zeneka" ostala "dužna" više od 50.000 doza vakcina Bugarskoj: Ministar poslao pismo - oteli ste nam nadu iz ruku!
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Ministar zdravlja Bugarske Kostadin Angelov kritikovao je kompaniju “Astra Zeneka” zato što nije ispoštovala dogovorenu isporuku vakcina i tražio momentalnu distribuciju 52.800 doza, koja je pomerena za 1. mart, uz poruku da je ta farmaceutska kuća otela nadu bugarskom narodu.

U pismu u kojem provejava oštar ton, Angelov je napisao da neuspeh “Astra Zeneke” da isporuči dogovorene vakcine kompromituje masovnu vakcinacionu kampanju koja je u Bugarskoj počela prošle nedelje, preneo je Rojters.

Brojni Bugari su pohitali u subotu da dobiju vakcine, čime se povećao broj imunizovanih građana, ali su brzo ostali bez “Astra Zenekinih” doza.

Britansko-švedska kompanija je saopštila Evropskoj uniji da će smanjiti isporuku za 60 odsto zbog problema u proizvodnji.

Po šemi EU, Bugarska je naručila četiri i po miliona doza vakcine “Astra Zeneke”, koje su planirane da stignu u narednih sedam meseci.

Pročitajte još

U februaru je trebalo da stigne 450.000 doza, a dopremljeno ih je 117.000.

Isporuka 142.400 doza, potvrđenih 15. februara, sada je pomerena za 1. mart i smanjena je za dve trećine, naveo je u pismu Angelov.

– Nedostatkom vakcina koje su bile dogovorene sa vašom kompanijom, poslata je poruka bugarskom narodu: “Astra Zeneka vam je otela nadu iz ruku” – zaključuje se u pismu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike