Situacija u Jermeniji na ivici eskalacije: Narod i vojska na jednoj, Pašinjan na drugoj strani - ko će izaći kao pobednik

27.02.2021

20:00 >> 09:40

0

Kriza se pogoršala nakon što je Generalštab Oružanih snaga zemlje 25. februara zahtevao ostavku jermenskog premijera Nikole Pašinjana

Situacija u Jermeniji na ivici eskalacije: Narod i vojska na jednoj, Pašinjan na drugoj strani - ko će izaći kao pobednik
Copyright Tanjug/Tigran Mehrabyan/PAN Photo via AP

Prošlo je samo nekoliko meseci od zvaničnog primirja u Nagorno-Karabahu, a Jermeniju potresa nova politička kriza!

Kriza se pogoršala nakon što je Generalštab Oružanih snaga zemlje 25. februara zahtevao ostavku jermenskog premijera Nikole Pašinjana, rekavši da političko rukovodstvo vodi državu u opasnom pravcu. Sa svoje strane, premijer je optužio vojsku da pokušava da izvede državni udar.

Juče su tokom dana održani protesti i opozicije i pristalica Pašinjana, a oči svetske javnosti uprte su u dešavanja u ovoj državi.  Protesti su nastavljeni i danas, a opozicija se obratila predsedniku sa zahtevom da primi delegaciju njenih predstavnika, saopštio je predstavnik opozicione partije „Dašnakcutjun“.

Kako je sve počelo?

Sve je počelo kada je Pašinjan govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa. Zamenik načelnika Generalštaba Tiran Hačatrjan ismejao je ovu njegovu izjavu, dodajući da je to neozbiljno, da bi nakon toga je šef vlade Hačatrjana razrešio dužnosti.

Situacija u Jermeniji na ivici eskalacije

Poslednje demonstracije posledica su politička vojnog poraza u konfliktu sa Azerbejdžanom. Nakon promene kompletne vlasti pre dve godine od Pašinjana i političke klase koju je doveo na vlast očekivalo se mnogo, a često i nerealno.

Ovako za 24sedam Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost komentariše trenutnu situaciju u Jermeniji.

– Višedecenijsko tavorenje Jermenije i nespretni pokušaji geopolitičkih zaokreta od Moskve ka Zapadu doveli su ovu državu u još teži položaj od onog u kojem se inače nalazi zbog svoje geografske pozicije. Azerbejdžanci su iskoristili energetski bum i uz podršku Turske pažljivo se pripremali za akcije i čekali trenutak. Sve ono što danas vidimo na ulicama Jerevana signal je da je Jermenija na ivici anarhije i s obzirom na dugogdišnje akumulirano stanje u državi u svim segmentima teško je očekivati da će nagla promena vlasti ili vojna uprava koja se pominje poslednjih dana suštinski promeniti situaciaju – objašnjava naš sagovornik.

Tanjug/Hrant Khachatryan/PAN Photo via AP)

Kako kaže, situacija je na ivici eskalacije koja sada dolazi do punog izražaja.

– Situacija u Jermeniji je dugo godina na ivici unutrašnje eskalacije, a nakon bolnog poraza u poslednjem ratu opcija eskalacije još više dolazi do izražaja. Podsetiću i da Rusija ima vojne kontigente u Jermeniji i da u tom smislu može igrati ulogu važnog ključnog faktora ukoliko se situacija izmakne kotnroli – zaključuje Rajić.

Rekacije

U Ujedinjenim nacijama su zabrinuti zbog događaja u Jermeniji i pozivaju strane na uzdržanost i rešavanje političkih nesuglasica dijalogom, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik.

Takođe, NATO pažljivio prati razvoj situacije u Jermeniji i poziva strane da izbegavaju eskalacije i reše sve nesuglasice mirnim putem u okviru ustava zemlje, napisala je na Tviteru portparolka Alijanse Oana Lungesku.

Tanjug/Hrant Khachatryan/PAN Photo via AP)

U međuvremenu se oglasio i portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov koji je rekao da su predsednik Rusije Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarali telefonom o situaciji u Jermeniji.

Peskov je naveo da je telefonski razgovor održan na inicijativu jermenske strane.

– Razgovarano je o situaciji u Jermeniji … Putin se založio za održavanje reda i mira u Jermeniji i rešavanje situacije u okviru zakona – precizirao je Peskov.

Ko je Nikol Pašinjan?

Nikol Pašinjan jermenski je novinar, političar i aktuelni predsednik Vlade Republike Jermenije od 8. maja 2018. godine. Obavljao je i funkciju narodnog poslanika u Skupštini Jermenije u periodu 2012—2018. godine.

Kao lider opozicije predvodio je, početkom 2018, višenedeljne proteste protiv vlasti u Jerevanu koji su na kraju rezultirali ostavkom tadašnjeg premijera Serža Sargsijana. Na izborima održanim 9. decembra 2018 njegova stranka savez „moj korak” osvaja 70% na izborima za jermenski parlament.

“Pašinjanin nije iz ruskog filma, ali Rusija neće dozvoliti destabilizaciju te zemlje”

Da je situacija napeta zbog izgubljenog rata u Nagorno-Karabahu smatra i Aleksandar Pavić, politikolog, koji kaže da u Jermeniji već duže vreme vlada nezadovoljstvo, a da se Pašinjanin sada zamerio i Rusiji, izjavom o raketama.

Pročitajte još:

– Sada se nadovezalo nezadovoljstvo naroda sa nezadovoljstvom vojskom i situacija se sigurno neće smiriti dok Pašinjanin ne ode sa vlasti. On samo povremeno može da amortizuje nezadovoljstvo, ali je pitanje koliko će dugo uspeti u tome. Niko sada neće da zalegne za njega, Rusija se neće mešati. Siguran sam da nisu zadovoljni njim, ali oni se ne bave obojenim revolucijama. On je i pre i posle dolaska na vlast imao dobre odnose sa Zapadnim strukturama – objašnjava Pavić i dodaje:

– Prosto Pašinjanin nije iz ruskog filma, ali ni Rusiji nije u interesu da se mešaju da se mešaju i svakako neće dozvoliti da se dodatno destabilizuje Jermenija, niti da cela situacija utiče na primirje između Jermenije i Azerbejdžana –  zaključuje naš sagovornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike