Stiže još jedna vakcina: "Sputnjik lajt" čeka odobrenje u Rusiji i drugim zemljama

28.02.2021

13:53

0

Autor: J.B.O.

Ova vakcina će se davati kao jedna doza

Stiže još jedna vakcina: "Sputnjik lajt" čeka odobrenje u Rusiji i drugim zemljama
Pixabay

Proizvođači vakcina protiv COVID-19 “Sputnjik V” prijavili su za registraciju verziju vakcine koja se daje u jednoj dozi pod nazivom “Sputnjik lajt” u Rusiji i drugim zemljama.

“Sputnik V” je već prijavio za hitno odobrenje u Rusiji i nekoliko drugih zemalja vakcine koja se daje u jednoj dozi – “Sputnik lajt”, navodi se na Tviteru.

“Sputnjik lajt” dolazi u svet u martu, stoji dalje na Tviteru.

Ova vakcina je verzija “Sputnjika V” koja se daje u jednoj dozi, koju je razvio Institut Gamaleja.

Da podsetimo, stiže i nazalna varijanta vakcine “Spunjik V”.

Nazalna verzija vakcine “Sputnjik V” biće takođe dvokomponentna, ali u obliku spreja i davaće je samo lekari, saopštila je zamenica gradonačelnika Moskve za socijalni razvoj Anastasija Rakova.

– To je ista dvokomponentna vakcina “Sputnjik V”, samo što će u kutiji biti i specijalni sprej. Pacijenti neće moći sami da ga koriste, bez obzira na to što je njegova upotreba jednostavna. Moćiće da ga ubrizgava samo medicinski radnik. Primenjivaće se dva puta – rekla je Rakova u emisiji “Prvog kanala”.

Pročitajte još:

Ona je pojasnila da ova verzija vakcine formira lokalni imunitet, on je manje efikasan, ali je bezbedniji. Ovaj lek će biti pogodan za one kojima se ne preporučuje vakcina.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi