Moskva se podsmeva sankcijama Vašingtona: Amerika to nije radila od Drugog svetskog rata

03.03.2021

17:00 >> 17:45

0

Autor: M. Al Shukeir

U utorak je američki državni sekretar Entoni Blinken predstavio nove sankcije Moskvi

Moskva se podsmeva sankcijama Vašingtona: Amerika to nije radila od Drugog svetskog rata
Profimedia

Služba vojno-tehničke saradnje u Rusiji saopštila je da se u najmanju ruku zbunila nakon što je Vašington toj zemlji nametnuo zabranu uvoza “odbrambenih artikala i usluga“, uprkos tome što Rusija nije podnela zahtev za kupovinu američkog oružja od 1945. godine.

U utorak je američki državni sekretar Entoni Blinken predstavio nove sankcije Moskvi nakon navodnog trovanja i “pokušaja atentata na ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog”.

– Američka vlada iskoristila je svoju moć kako bi poslala jasan signal da ruska upotreba hemijskog oružja i zloupotreba ljudskih prava imaju ozbiljne posledice – navodi se u saopštenju Blinkena.

Kao deo ograničenja, Rusija je “ubačena” u odeljak 126.1, američkih propisa o međunarodnom prometu naoružanja, što u suštini znači da bi bilo kakav zahtev Moskve za kupovinu predmeta u vezi sa odbranom bio glatko odbijen.

Pročitajte još:

– Juče je najavljeno još američkih sankcija protiv naše zemlje. U ovom konkretnom slučaju, što se tiče uvoza oružja, oni izazivaju zbunjenost –  primetila je savezna služba.

– Snabdevanje oružjem iz Sjedinjenih Država u Rusiju se ne vrši i, naravno, nije planirano – dodaje se u saopštenju.

Rusko vladino telo je takođe primetilo da je poslednji put bilo koja vojna oprema isporučena Rusiji iz SAD-a kroz program zakupa tokom Drugog svetskog rata, koji se završio 21. avgusta 1945.

U razgovoru za moskovski dnevnik RBK, ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrei Frolov primetio je da nove sankcije verovatno ne predstavljaju nikakvu pretnju za vojno-industrijski kompleks, koji se ne oslanja na američke zalihe.

Drugi stručnjak, Ruslan Pukhov iz istraživačkog centra Centra za analizu strategija i tehnologija, otkrio je da ograničenja zapravo neće sprečiti bilo kakve izvozne ugovore ako SAD žele da ih primene. Konkretno, on je naveo primer Rosoboronekporta, koji je uklonjen sa liste sankcija radi potpisivanja ugovora o snabdevanju avganistanske vojske helikopterima, a odmah zatim vraćen je na spisak.

Podsetimo, SAD su utorak uvele sankcije protiv Rusije zbog navodnog pokušaja atentata na Navaljnog. SAD su na crnu listu unele i 14 ruskih institucija. Kako je saopšteno, Vašington će prekinuti da pruža svaku vrstu pomoći Moskvi, osim hitne humanitarne. Vašington zabranjuje finansijskim institucijama američke vlade da daju kredite Rusiji, kao i izvoz odbrambenih tehnologija u tu zemlju.

Nešto ranije i Brisel je uveo nove sankcije Rusiji uz isto obrazloženje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti