Najkrvaviji dan protesta još od vojnog puča: Ubijena čak 33 demonstranta u Mjanmaru

03.03.2021

17:05 >> 17:33

0

Autor: J.B.O.

Snage bezbednosti otvarale su vatru gotovo bez upozorenja u nekoliko gradova

Najkrvaviji dan protesta još od vojnog puča: Ubijena čak 33 demonstranta u Mjanmaru
Copyright Tanjug/AP Photo

Najmanje 33 demonstranta ubile su danas mjanmarske snage bezbednosti. To je najveći broj žrtava od početka protesta protiv vojnog puča izvšenog 1. februara.

Podaci o žrtvama su preuzeti od lokalnih medija, ali i zasnovani na informacijama sa društvenih mreža.

Za većinu žrtava se navode lični podaci – ime, prezime, godine starosti, mesto prebivališta i vreme i mesto gde su poginule.

Prema podacima iz nezavisnih izvora koji su zahtevali anonomnosti zbog straha od represije, samo u Jangonu danas je ubijeno 18 demonstranata.

– Čuo sam mnogo neprekidnih pucnjeva. Legao sam na zemlju, puno su pucali i video sam dvoje ubijenih – kazao je ranije jedan demonstrant Kaung Piae Sone Tun (23).

Snage bezbednosti otvarale su vatru gotovo bez upozorenja u nekoliko gradova, potvrdili su svedoci, a hunta deluje odlučnija nego ikad pre da zaustavi proteste.

Da podsetimo, najmanje 24 osobe poginule su sukobima posle vojnog udara 1. februara. Uhapšeno je oko 300 demonstranata. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji prikazuju kako s mladići s rukama na potiljku penju u vojne kamione.

Pročitajte još:

U Mjanmaru vlada haos već više od mesec dana, od kako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne prevare na izborima u novembru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike