Još jedan udarac za Ameriku: Kinezi se obogatili od koronavirusa, milijarderi konstantno "niču"

04.03.2021

12:07 >> 12:42

0

Peking je svetska prestonica milijardera, dok je Njujork pao na treće mesto na listi gradova sa najvećim brojem bogataša

Još jedan udarac za Ameriku: Kinezi se obogatili od koronavirusa, milijarderi konstantno "niču"
Copyright Profimedia

Prema izveštaju Hurunove globalne liste bogataša, svaki drugi novopečeni milijarder poreklom je iz Kine. Ova zemlja imala je prošle godine 1.058 milijardera, dok su Sjedinjene Američke Države imale 696. Od novih 610 milijardera na svetu, 318 je iz Kine, a 95 iz SAD.

– U Kini se pojavilo više novih lica nego u ostatku sveta i prošle godine je dosta odskočila u odnosu na SAD – piše u izveštaju.

U ovoj zemlji je šest od 10 gradova sveta sa najvećim brojem milijardera, sa Pekingom koji je sa 145 bogataša na vrhu liste šestu godinu zaredom. Prema izveštaju Huruna, ovaj grad je “svetska prestonica milijardera”. Njujork je spao na treće mesto nakon što je Šangaj na postojećih 113 dobio još 30 milijardera. Hongkong je na petom mestu sa 82, odmah iza Šendžena (105).

– Svet nikad nije dobio ovoliko bogataša za godinu dana, mnogo više nego što se očekivalo u godini koju je opasno poremetio kovid 19. Berze su procvetale, delom zbog toga što su kvantitativno oslabile, pa smo nedeljno dobijali osam novih milijardera – rekao je Rupert Hudževerf, vodeći istraživač i predsedavajući kompanije “Hurun Report”.

Pixabay

Najimućnije osobe na planeti postale su kolektivno bogatije u 2020. godini, tokom koje je svet prolazio kroz jedinstvenu ekonomsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Prema podacima u navedenom izveštaju, kolektivno bogatstvo 0,01 odsto najbogatijih poraslo je za 32 procenta na 14,7 biliona dolara. U svetu trenutno postoji 3.228 poznatih milijardera u 2.402 kompanije u 68 zemalja.

Pročitajte još

Mnogi milijarderi obogatili su se od koronavirusa u oblasti zdravstva i maloprodaje, a veliko bogatstvo zgrnuli su i proizvođači električnih vozila i oni koji se bave elektronskom trgovinom.

– Brzina kojom se pojavljuju novi bogataši u najmanju ruku je zapanjujuća. Tri osobe zaradile su više od 50 milijardi za godinu dana, na čelu sa Ilonom Maskom, koji je uvećao bogatstvo za 151 milijardu zahvaljujući prodaji električnih vozila, dok su Džef Bezos i Kolin Huang stekli po 50 milijardi – piše u izveštaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike