"Korona unija", nož u leđima Evrope: Izrael sklopio sporazum sa dve zemlje EU, da li će ih ostale države slediti?

05.03.2021

16:00 >> 14:11

0

Dogovorili su se da formiraju zajednički fond za istraživanje i razvoj vakcina protiv kovida 19, kao i za udruženu proizvodnju

"Korona unija", nož u leđima Evrope: Izrael sklopio sporazum sa dve zemlje EU, da li će ih ostale države slediti?
Copyright Tanjug/Olivier Fitoussi/Pool Photo via AP

Izrael, Austrija i Danska postigli su juče u Jerusalimu dogovor o formiranju saveza za razvoj i proizvodnju vakcina sledeće generacije. Pojedine članice Evropske unije (u kojoj su i Austrija i Danska) već su negodovale zbog ovog sporazuma.

Tri zemlje će formirati zajednički fond za istraživanje i razvoj vakcina protiv kovida 19, kao i za udruženu proizvodnju vakcina, saopšio je u četvrtak izraelski premijer Benjamin Netanijahu na konferenciji za štampu održanoj u Jerusalimu. Tom prilikom je, zajedno sa danskom premijerkom Mete Frederiksen i austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, pozvao i druge zemlje da se pridruže njihovom savezu.

– Mi ne znamo koliko će vakcine izdržati. Pola godine, godinu dana, dve godine, više od toga ili manje. Ne znamo. Zato moramo da zaštitimo naše ljude od ponovne pandemije ili mutacija virusa – rekao je Netanjahu, dodajući da se nada da će oni “podstaći imaginaciju celog sveta”, kao i da su s njim kontaktirali i predstavnici drugih zemalja koji su izrazili želju da se pridruže ovom projektu, ali nije naveo koja sredstva su izdvojena za produkciju vakcina.

Frederiskenova je istakla da su ove tri zemlje veoma blisko sarađivale od početka pandemije i da su sve one sprovele istraživanja koja mogu da utabaju dobar put platfomi naredne generacije.

Tanjug/Olivier Fitoussi/Pool Photo via AP

– Ne smemo dozvoliti da opet budemo uhvaćeni nespremni. Imamo nove mutacije, možda nove pandemije i možda će nova zdravstvena kriza ponovo ugroziti naše društvo – upozorila je Frederiksenova, i dodala da je neophodno da u godinama koje su pred nama imamo “pravovremeni pristup vakcinama”, kao i da su Danska i Austrija “veoma inspirisane izraelskom veštinom u distribuciji vakcina”.

Kurc je pohvalio Netanjahua i istakao da je on prvi koji je spoznao kolika je opasnost od pandemije početkom 2020, kao i da je upravo premijer Izraela “verovatno glavni razlog zbog kog je Austrija reagovala prilično rano”.

– Izrael je sada prva zemlja u svetu koja je pokazala da je moguće poraziti virus. Svet u Izrael gleda sa divljenjem – zaključio je Kurc.

Prve reakcije EU

Francuska je kritikovala ideju ovakvog saveza, ističući da je saradnja u okviru Evropske unije najprikladniji način kojim se garantuje solidarnost unutar bloka, dok je kancelar Austrije prilikom govora na konferenciji tvrdio da dogovor sa Izraelom ne znači okretanje leđa EU.

– Moramo sarađivati u okviru Evropske unije, ali i na globalnom nivou – poručio je Kurc iz Jerusalima.

Tanjug/Avigail Uzi/Pool via AP

Evropska komisija uzdržala se od kritika saveza koji su dve članice EU sklopile sa Izraelom.

– Pozdravljamo trud naših zemalja članica da nađu sve moguće opcije da poboljšaju zajedničku reakciju Evrope na virus. Mi u tome ne vidimo kontradikciju – rekao je portparol EK Erik Mamer.

Izraelov trijumf i spora rekacija Evropske unije

Ovaj dogovor usledio je nakon brojnih kritika koje su zemlje članice uputile Evropskoj uniji zbog kasne isporuke vakcina u okviru programa vakcinacije koji je osmišljen još sredinom prošle godine, mnogo pre nego što su odobrena prva cepiva.

S druge strane, više od polovine građana Izraela primilo je prvu dozu, a više od četvrtine drugu, dok je država sprovela seriju ozbiljnih istraživanja koja su do sada potvrdila efektivnost “Pfizer/BioNTech” vakcine.

Tanjug/Olivier Fitoussi/Pool Photo via AP

Brza distribucija vakcina omogućila je ponovno otvaranje javnih objekata, a trenutno se razmatra i dozvoljavanje održavanja javnih događaja, kojima bi mogli da prisustvuju ljudi sa “zelenim bedžom”, koji je potvrda da su primili obe doze.

Pročitajte još

Australija i Danska nisu prve države koje su van okvira i dogovora Evropske unije tražile rešenje za situaciju u svojoj zemlji. Mađarska je već sklopila ugovor za kupovinu ruskih i kineskih vakcina, a na tome rade i Češka, koja se obratila i Rusiji i Kini, i Slovačka, koja je kupila dva miliona doza vakcine “sputnjik V”.

Evropska unija je u prva dva meseca ove godine znatno kasnila sa isporukom vakcina, dok je kompanija “Astra Zeneka” naišla na oštre kritike Evropske komisije zbog toga što je distribuirala samo deo vakcina koje je obećala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike