"Tražili su da pucam u demonstrante, ali nisam mogao": Policajci iz Mjanmara otkrili kakva su naređenja dobijali od vojne hunte (VIDEO)

10.03.2021

15:07 >> 15:44

0

Naing je radio u policiji Mjanmara devet godina, a sada se skriva indijskoj državi Mizoram

"Tražili su da pucam u demonstrante, ali nisam mogao": Policajci iz Mjanmara otkrili kakva su naređenja dobijali od vojne hunte (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP

Policijski službenici iz Mjanmara rekli su za BBC da su pobegli preko granice u Indiju nakon što su odbili da izvrše zapovest vojske koja je prošlog meseca preuzela vlast.

– Dobio sam naređenje da pucam na demonstrante. Rekao sam im da ne mogu – kazao je policajac koji je hteo da ostane anoniman, a kome je BBC dao ime Naing.

Naing je radio u policiji Mjanmara devet godina, a sada se skriva indijskoj državi Mizoram.

 

 

22-godišnji Htut ispričao je kako su on i drugi policajci nakon puča bili “upareni” sa vojskom dok su patrolirali ulicama. Pritvarali su i one demonstrante koji su mirno protestovali i lupali posuđem.

Htut je takođe rekao da su mu rekli da puca na demonstrante, što je on odbio.

Pročitajte još:

– Glavni vojni zvaničnik naredio nam je da pucamo u ljude koji su izašli na ulice u grupama većim od pet osoba. Znam da je vojska pretukla mnoge ljude. Noćima uopšte nisam mogao da spavam. Kada sam video da krvave nevini ljudi, moja savest mi više nije dopuštala da u tome učestvujem – kazao je Htut.

U Mjanmaru vlada haos već mesec dana, otkako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne prevare na izborima u novembru.

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč koji je izvela vojna hunta.

Po svemu sudeći, hunta je odlučna da primenom sile zadrži vlast i odupre se masovnim protestima, kao i građanskoj neposlušnosti koja se odražava i na rad državnih službi, lokalne administracije, medija, zdravstvenog i obrazovnog sistema. Na protestima koji se svakodnevno održavaju u toj zemlji ubijeno je na desetine demonstranata, a snage bezbednosti otvarale su vatru gotovo bez upozorenja u nekoliko gradova, potvrdili su svedoci.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike