Ima veću moć od prethodnih potpredsednika Amerike? Kamala Haris se čula sa još jednim svetskim liderom nezavisno od Bajdena

10.03.2021

10:00 >> 20:31

0

Tokom manje od dva meseca nove administracije imala je nekoliko solo razgovora sa stranim moćnicima

Ima veću moć od prethodnih potpredsednika Amerike? Kamala Haris se čula sa još jednim svetskim liderom nezavisno od Bajdena
Copyright Profimedia

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris imala je u utorak još jedan razgovor sa stranim liderom nezavisno od predsednika Džoa Bajdena.

Ona je pričala sa premijerkom Norveške, Ernom Solberg, čime je “potvrdila svoju posvećenost produbljivanju snažnog saveza Norveške i SAD”.

“Potpredsednica je zahvalila premijerki Norveške na bliskom bezbednosnom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama i darežljivim doprinosima razvoju i zdravstvenoj sigurnosti širom sveta”, navodi se u opisu poziva.

Harisova se prethodno čula sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i kanadskim premijerom Džastinom Tridoom, kao i sa izraleskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, nedugo nakon što se i sam predsednik čuo sa prvom dvojicom lično.

Tokom manje od dva meseca nove administracije njeni učestali solo razgovori sa svetskim liderima signaliziraju da će ona biti ozbiljno angažovana u spoljnopolitičkim pitanjima, bez obzira na to što ima iskustva isključivo na domaćem terenu, piše “Fox News”, uz obrazloženje da lideri širom sveta potpredsednicu vide kao očiglednog Bajdenovog naslednika, zbog čega već pokušavaju da učvrste odnose sa njom.

Profimedia

– Svi će je gledati kao potencijalnog budućeg predsednika. Više nego što su ijednog njenog prethodnika – rekao je jedan evropski ambasador za “Politico” u Februaru.

Harisova je prisustvovala i prvom bilateralnom sastanku nove administracije, između SAD i Kanade, što je prilika koja nije pružena Bajdenu dok je bio na njenom mestu.

Kao potpredsednik za vreme predsednika Donalda Trampa, Majk Pens je povremeno pričao sa stranim liderima telefonom, ali je predsednik više voleo da lično komunicira sa njima. Tokom poslednje godine Trampovog mandata Pens nije razgovarao sa stranim liderima, ali je 2019. pričao sa Tridoom, kao i sa predsednicima Ukrajine i Kolumbije, dok se 2018. čuo sa premijerom Iraka i prvi put sa predsednikom Kolumbije, a 2017. održao je razgovor sa predsednicima Argentine i Australije.

Tokom Obamine administracije Bajden je često bio predsednikov ambasador u inostranstvu, jer se on oslanjao na njegovo višedecenijsko iskustvo člana i kasnije predsedavajućeg u Odboru za spoljne poslove Senata. Tada je posetio više od 50 država širom sveta.

Pročitajte još

U petak bi Bajden trebalo da se virtuelno sastane sa članovima Kvadriliteralnog dijaloga o bezbednosti iz Australije, Japana i Indije. To će biti njegov prvi multilateralni razgovor na mestu predsednika.

Aktuelni predsednik Amerike prošlog meseca je razgovarao sa Netanjahuom, a čuo se i sa mnogim prijateljima SAD – liderima iz Kanade, Britanije, Francuske, Meksika, Nemačke, Južne Koreje – kao i sa neprijateljima: pričao je sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike