Udarna vest u britanskim medijima: Pokrenuta istraga protiv Asadove žene zbog podsticanja na terorizam! (FOTO, VIDEO)

14.03.2021

08:54 >> 09:38

0

Ovog meseca se navršava puna decenija od početka sirijskog građanskog rata, a broj smrtnih slučajeva danas se procenjuje na oko 500.000 ljudi, sa više od 6

Udarna vest u britanskim medijima: Pokrenuta istraga protiv Asadove žene zbog podsticanja na terorizam! (FOTO, VIDEO)
Copyright Profimedia

Britanska policija pokrenula je preliminarnu istragu protiv žene predsednika Sirije Asme Asad zbog sumnje da je kriva za podsticanje terorističkih napada tokom sirijskog građanskog rata, nakon što je međunarodna advokatska komora „Gernika 37“ poslala „dokaze o moći prve dame u otvorenoj podršci sirijskim Oružanim snagama.

Mediji u Velikoj Britaniji navode da ukoliko “pustinjska ruža” kako je na Bliskom Istoku zovu, bude optužerna Britanija bi mogla tražiti njeno izručenje radi suđenja, kao i da bi mogla da izgubi britansko državljanstvo.

-Ovo je važan korak u pozivanju visokih političkih zvaničnika da odgovaraju za svoja dela – rekao je za “Skaj njuz” pravni tim koji stoji iza ovoh optužbi ističući važnost ne samo izručenja, već i krivičnog gonjenja.

-Ovo je važan proces i jedino je ispravno da se pravda zadovolji pred engleskim sudom.

 

PRVA DAMA PAKLA

Profimedia

Asma Asad, rođena kao Ema Akhras, rođena je u predgrađu Londona, a poznata je i kao “prva dama pakla.” Radila je kao investicioni bankar za JPMorgan tokom 90-ih, otprilike u vreme kada je upoznala svog budućeg supruga Bašara. Za Asada se udala na “tajnom“ venčanju 2000. godine kada je on imao 35, a ona 25 godina. Zajedno imaju troje dece.

Sudeći po slikama na Instagramu ne bi se reklo ni da živi u Siriji. Palate, skupa garderoba i izlasci samo su deo Instagrama prve dame Sirije, pa tako njen profil odaje utisak kao da se ništa neobično ne događa u ovoj zemlji.

Kada se Asma Akras udala za Basara al Asada 2000. godine svet ju je obožavao. Dala je Siriji novo svetlo, a narod ju je prozvao princezom Dajanom sa Istoka.

Međutim, mišljenje o prvoj dami počelo je da se menja 2012. godine kada su u Vikiliks dokumentima objavljeni mejlovi koji pokazuju da je dala 350 hiljada dolara za 130 novih komada nameštaja u trenutku kada je već uveliko godinu dana buktao krvavi civilni rat u njenoj zemlji.

Inače, ovog meseca se navršava puna decenija od početka sirijskog građanskog rata. Broj smrtnih slučajeva danas se procenjuje na oko 500.000 ljudi, sa više od 6,5 miliona raseljenih.

U mejlovima je otkriveno da je takođe pazarila par cipela sa kristalnim štiklama vrednosti 7.000 dolara, kao i da je tražila da se roba pošalje u Dubai kako bi izbegla sankcije.

Pročitajte još

Procenjuje se da je ultra-moderna predsednička palata, izgrađena 1979. pod dizajnerskom palicom japanskog arhitekte Kenza Tangesa, koštala preko milijardu dolara. U prilog tome, jedan članak iz 1989. godine tvrdio je da je samo jedna soba opremljena sa 125 hiljada mermernih pločica čija je cena iznosila 10,6 miliona dolara.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike