"Bolestan, onesposobljen ili mrtav": Misterija nestanka predsednika Tanzanije - nema ga već 17 dana

16.03.2021

14:40 >> 15:22

0

Magufulijeva odsutnost podudara se s nizom smrtnih slučajeva i bolesti pripisanih respiratornim problemima ili upali pluća

"Bolestan, onesposobljen ili mrtav": Misterija nestanka predsednika Tanzanije - nema ga već 17 dana
Copyright Profimedia

U utorak je 17. dan otkako je 61-godišnji tanzanijski predsednik Džon Magufuli poslednji put viđen u javnosti, a uprkos glasinama o njegovu lošem zdravstvenom stanju tanzanijske vlasti još nisu dale jasan odgovor o tome gde se nalazi.

Sad već i samo postavljanje pitanja gde je predsednik stvara tenzije jer vlada nastoji da suzbije glasine što je više moguće. Ipak, analitičari kažu da i tišina govori.

– Šta god bilo, očito je da režim pokušava da kupi vreme – rekao je Nik Čismen, politikolog i profesor sa Univerziteta u Birmingemu.

– A režim kupuje vreme ako je predsednik jako bolestan, onesposobljen ili mrtav.”

“Fanatični katolik propustio tri mise”

Magufuli se poslednji put pojavio u javnosti 27. februara. Simptomatično je da je taj, kako mediji pišu, fanataični katolik, propustio tri nedeljne mise s kojih se često obraćao zajednici. Samo nekoliko dana ranije ministar finansija Filip Mpango kašljao je i teško disao na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi odagnao glasine da je predsednik umro od kovida 19.

Molitvom protiv virusa

Magufulijeva odsutnost podudara se s nizom smrtnih slučajeva i bolesti pripisanih “respiratornim problemima” ili “upali pluća”. Magufuli je mesecima ustrajao na tome da virusa u Tanzaniji više nema jer je, kako je rekao, oteran molitvom. Odbijao je nositi masku za lice ili preduzeti mere zatvaranja.

Zemlja je prestala objavljivati ​​podatke o zaraženima još u aprilu 2020. Ali nedelju dana pre nego što je viđen poslednji put, predsednik je priznao da virus još cirkuliše.

Vođa tanzanijske opoziciji Tundu Lisu, koji je u egzilu u Belgiji, i drugi počeli su postavljati pitanja o Magufulijevoj odsutnosti pozivajući se na izvore da je teško oboleo od kovida 19.

“Recite ljudima istinu”

Lisu je u ponedjeljak na Tviteru napisao da njegovi izvori kažu da leži na intenzivnoj nezi zbog kovida i da mu je paralizovana jedna strana tela nakon moždanog udara.

Pročitajte još:

– Recite ljudima istinu! – napisao je on.

Kruže priče da je Magufuli teško bolestan, u bolnici u Keniji ili Indiji, dok prema drugima uopšte nije napustio Tanzaniju.

Kenijski mediji izvestili su o prisutnosti “afričkog vođe” u nairobijskoj bolnici, što se očito odnosi na Magufulija, iako vladini zvaničnici negiraju da se on nalazi tamo.

Čismen kaže da je “neverovatno da u modernom svetu interneta i izveštavanja građana i na društvenim mrežama” vlada drži u tajnosti gde se Magufuli nalazi.

– Ali Tanzanija ne živi u tom modernom svetu. Cenzura medija koja tamo vlada znači da Tanzanija nije u tom kontekstu.

Tanzanijska vlada o predsedniku nije rekla gotovo ništa osim da će oni koji šire glasine završiti u zatvoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike