Procurili poverljivi podaci o nuklearnom naoružanju Velike Britanije: Svi su besni na jednog čoveka

16.03.2021

15:53

0

Bojeve glave tipa trajdent nalaze se u nuklearnim podmornicama kao deo britanske strategije nuklearnog odvraćanja

Procurili poverljivi podaci o nuklearnom naoružanju Velike Britanije: Svi su besni na jednog čoveka
Copyright Pixabay

Britanski mediji objavili su poverljiv izveštaj u kojem se navodi da premijer Velike Britanije Boris Džonson planira da drastično poveća maksimalan broj dozvoljenih nuklearnih zaliha. To je izazvalo talas kritika i optužbi na račun britanskog premijera da je okrenuo leđa razoružanju.

Boris Džonson je spreman da objavi da će maksimalan broj nuklearnih bojevih glava u arsenalu Velike Britanije biti povećan za čak 40 odsto, tvrdi „Gardijan“, pozivajući se na kopiju izveštaja britanske odbrambene i spoljne politike.

Broj bojevih glava koje Velika Britanija može da poseduje bio bi povećan sa 180 na 260.

Bojeve glave tipa „trajdent“ nalaze se u nuklearnim podmornicama kao deo britanske strategije nuklearnog odvraćanja, a najmanje jedna podmornica naoružana nuklearnim oružjem uvek je u patroli.

Prema pisanju „Gardijana“, u izveštaju na 100 strana navodi se da je povećanje maksimalnog broja nuklearnih bojevih glava odgovor na evoluciju bezbednosnog okruženja i razvoj niza tehnoloških i doktrinarnih pretnji. Rusija se smatra aktivnom pretnjom po Veliku Britaniju, a Kina je opisana kao sistematski izazov. U dokumentu se takođe upozorava da postoji realna mogućnost da neka teroristička grupa izvrši hemijski, biološki ili nuklearni napad do 2030. godine.

Navodna promena politike izazvala je bes aktivista, stručnjaka i korisnika društvenih medija, prenosi RT.

Kejt Hadson, generalna sekretarka Kampanje za nuklearno razoružanje, rekla je za „Gardijan“ da je besmisleno da Vlada koja nema novac uleće u grandiozni trošak za oružje za masovno uništenje.

Foto: Profimedia

Hans Kristensen, direktor Projekta nuklearnih informacija, u sklopu Federacije američkih naučnika, rekao je da je duboko razočaravajuće videti kraj britanske politike smanjenja nuklearnog naoružanja i ulazak Londona u trku u nuklearnom naoružavanju, povećavanjem zaliha nuklearnog oružja.

Među reakcijama je bilo i onih u kojima se zahteva da Vlada Velike Britanije objasni kako bi dopuštanje povećanja nuklearnih zaliha državu učinilo sigurnijom.

„Oprostite se od života na Zemlji ako ispuste jednu od njih“, glasio je jedan od mnogih neodobravajućih komentara.

Britanski nuklearni program „Trajdent“ često je na meti kritika kao nepotrebno skup i loše vođen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike