Uznemirujući podaci UN: Zastoj zdravstvenog sistema odneo stotine hiljada dečjih života

17.03.2021

08:50 >> 12:57

0

Južna Azija je do sada prijavila skoro 13 miliona slučajeva kovida 19 i više od 186.000 smrtnih slučajeva

Uznemirujući podaci UN: Zastoj zdravstvenog sistema odneo stotine hiljada dečjih života
Copyright Profimedia

Zastoji zdravstvenih sistema uzrokovani koronavirusom možda su doveli do oko 239.000 smrtnih slučajeva majki i dece u Južnoj Aziji, navodi se u saopštenju UN-a.

Istraživanje se najviše odnosi na Avganistan, Nepal, Bangladeš, Indiju, Pakistan i Šri Lanku, u kojima živi oko 1,8 milijardi ljudi. Izveštaj je otkrio da su najgore pogođene žene, deca i adolescenti.

Južna Azija je do sada prijavila skoro 13 miliona slučajeva kovid-19 i više od 186.000 smrtnih slučajeva. Mnoge zemlje, uključujući one u Južnoj Aziji, odgovorile su na pandemiju strogim zaključavanjima. Dok su bolnice i apoteke ostale otvorene, gotovo sve ostalo je zatvoreno.

Izveštaj – Direktni i indirektni efekti pandemije kovid-19 u Južnoj Aziji – ispituje efekat ovih vladinih strategija na zdravstvo, socijalne usluge, uključujući škole i ekonomiju. Procenjuje se da je u ovih šest zemalja zabeleženo 228.000 dodatnih smrtnih slučajeva dece mlađe od pet godina usled zaustavljanja ključnih usluga, poput hrane, lekova…

Pročitajte još:

U izveštaju stoji da je broj dece koja se leče od neuhranjenosti opao za više od 80 posto u Bangladešu i Nepalu, a imunizacija dece za 35 procenata, odnosno 65 posto u Indiji i Pakistanu.

Izveštaj takođe kaže da je smrtnost dece porasla najviše u Indiji 2020. godine – za 15,4 posto – a slede Bangladeš sa 13 posto. Šri Lanka je zabeležila najizraženiji porast smrtnosti kod majki – 21,5 posto, a sledi pakistanskih 21,3 procenata.

Takođe se procenjuje da je bilo oko 3,5 miliona dodatnih neželjenih trudnoća, uključujući 400.000 među tinejdžerima, zbog lošeg ili nikakvog pristupa kontracepciji.

Potpuni efekat pandemije – i zaključavanja koja su usledila – tek počinje da postaje jasan kako države preispituju svoje programe javnog zdravstva i obrazovanja. Stručnjaci u Indiji već se plaše da će stope neuhranjenosti biti znatno lošije u celoj zemlji kada podaci budu pristizali tokom sledećih nekoliko meseci.

Neke zemlje u Južnoj Aziji, poput Indije, i dalje se bore sa porastom infekcija.

Prekid u pružanju zdravstvenih usluga uticao je i na one koji pate od drugih bolesti – izveštaj predviđa dodatnih 5.943 smrtnih slučajeva širom regiona među adolescentima koji nisu mogli da se leče od tuberkuloze, malarije, tifusa i HIV-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike