Bajden je za njega reko da je ubica, a sada ga Putin izaziva na javni "dvoboj": Idem da se odmorim u tajgu, a posle toga...

18.03.2021

16:58 >> 18:09

0

Autor: J.B.O.

Ruski predsednik predložio je američkom predsedniku da nastave diskusiju, ali pod uslovom da ona bude javno

Bajden je za njega reko da je ubica, a sada ga Putin izaziva na javni "dvoboj": Idem da se odmorim u tajgu, a posle toga...
Copyright Tanjug/Sputnik Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Alex Brandon)

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da nastave diskusiju, ali pod uslovom da ona bude javno, onlajn, „što će biti zanimljivo narodima Rusije i SAD“.

„Evo šta mi je sad palo na um. Prošli put je predsednik Bajden inicirao telefonski razgovor. Hoću da predložim predsedniku Bajdenu da nastavimo našu diskusiju, ali pod uslovom da to uradimo praktično javno, što se kaže – onlajn. Bez ikakvih odlaganja, već iskreno u otvorenoj, direktnoj diskusiji. Čini mi se da bi to bilo zanimljivo i narodima Rusije i SAD, ali i mnogim drugim zemljama“, rekao je ruski lider za televiziju „Rusija 24“.

On je predložio da se diskusija održi sutra ili u ponedeljak.

„Ne bih to odlagao na neodređeno, za vikend želim da odem u tajgu da se malo odmorim, tako da bi bilo moguće (održati razgovor) sutra ili, recimo, u ponedeljak. Mi smo spremni u bilo koje vreme koje odgovara američkoj strani, a sad ću dati odgovarajuće uputstvo Ministarstvu spoljnih poslova“, precizirao je ruski lider.

Rusija i SAD dele odgovornost za stratešku stabilnost, o tome bi se moglo razgovarati sa predsednikom Bajdenom, istakao je Putin.

„Na nama, kao najvećim nuklearnim silama, leži posebna odgovornost za stratešku bezbednost na planeti. Mogli bismo razgovarati sa Bajdenom i o bilateralnim odnosima, i o strateškoj stabilnosti, i o rešavanju regionalnih sukoba, i o drugim problemima sa kojima se čovečanstvo danas suočava“, rekao je Putin.

On je istakao da bi tema razgovora mogla biti i borba protiv pandemije virusa korona.

Profimedia

„Poznato je da situacije u SAD nije laka, oni su daleko od rešavanja tih pitanja. Mi sigurnije idemo napred, imamo o čemu da razgovaramo, šta da saopštimo“, smatra ruski lider.

Putin je podsetio na svoj stav u vezi izjave predsednika Bajdena na njegov račun.

„Kada nekoga analiziramo, ili mislimo da analiziramo, stičemo utisak da na objekat našeg proučavanja gledamo kroz lupu ili bar providno staklo. U stvari, po pravilu, gledamo se u ogledamo“, ponovio je ruski predsednik.

On je istakao da on i američki kolega Džozef Bajden treba da nastave da održavaju odnose.

„Da ne bismo upućivali jetke opaske tako, preko drugih, mi možemo, moramo nastaviti da komuniciramo“, konstatovao je Putin.

Američki predsednik Džozef Bajden je u sredu u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cenu“ u vezi sa pokušajima mešanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“.

” Da ste nam zdravi”

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, reagujući na izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena, američkom lideru poželeo zdravlje.

„Što se tiče izjave mog američkog kolege, mi se zaista, kako je rekao, znamo lično. Šta bih mu odgovorio? Rekao bih mu: Neka ste živi i zdravi! Želim mu dobro zdravlje“, rekao je Putin tokom sastanka sa predstavnicima javnosti Krima i Sevastopolja.

On je primetio da to govori „bez ironije i bez šale“.

„I znate, sećam se da smo u detinjstvu, kad smo se svađali u dvorištu govorili: ‘Rugala se ruga, pa postala druga’. I to nije slučajno. To nije samo dečija izreka i šala, u njoj se krije duboki psihološki smisao. Mi uvek u drugom čoveku vidimo svoje kvalitete i mislimo da je on kao i mi, i na osnovu toga ocenjujemo njegove postupke i donosimo svoj sud“, konstatovao je Putin.

SAD će morati da uzimaju u obzir Rusiju

Sjedinjene Države moraće da uzimaju u obzir Rusiju, iako misle da smo isti kao oni, to nije tako – imamo drugačiji genetski, kulturni i moralni kod, izjavio je ruski predsednik.

„Iako oni misle da smo isti kao oni, mi smo različiti ljudi. Imamo drugačiji genetski i kulturno-moralni kod. Ali umemo da branimo sopstvene interese. I radićemo sa njima. Ali u onim oblastima za koje smo i sami zainteresovani. I pod onim uslovima koje smatramo korisnim za sebe“, objasnio je Putin.

„I oni će morati to da uzimaju u obzir, bez obzira na sve pokušaje da zaustave naš razvoj. Bez obzira na sankcije i uvrede. Oni će to morati da uzmu u obzir“, naglasio je Putin.

Pročitajte još:

“Ne kajem se zbog oštrih reči”

SAD i dalje smatraju da je diplomatija prvostepeni instrument u odnosima sa Rusijom, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Naš ambasador (Džon) Saliven ostaje u Moskvi. On i njegov tim su u kontaktu sa Rusima“, izjavila je Psaki na brifingu.

Ona je saopštila da Džo Bajden ne žali zbog oštre izjave na račun predsednika Rusije, kada ga je nazvao ubicom.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky)

„Predsednik je dao direktan odgovor na direktno pitanje“, rekla je Psaki.

Ona je ponovila da se Bajden neće „uzdržavati ni na rečima niti na delima“.

Bez obzira na sve, ona je uverena da će Moskva i Vašington nastaviti saradnju u sferama gde se njihovi nacionalni intresi poklapaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike