KOMENTAR Još niko nije saopštio Bajdenu da je zapravo on ubica

19.03.2021

21:30 >> 10:36

0

Da li se novi predsednik Amerike zaista uživeo u ulogu dementnog starca, kako ga sve češće nazivaju pojedini svetski mediji

KOMENTAR Još niko nije saopštio Bajdenu da je zapravo on ubica
Profimedia

Predsedniku Amerike Džozefu Bajdenu nije bilo ni malo neprijatno dok je potvrdno odgovarao na pitanje da li je Putin ubica, a očigledno se, odgovarajući na ovo pitanje, nije setio žrtava koje je ostavio za sobom, kao neko ko je decenijama, posredno ili neposredno, bio deo administracija čiji su potezi razorili ovaj svet.

Da li se novi predsednik Amerike zaista uživeo u ulogu “dementnog starca”, kako ga sve češće nazivaju pojedini svetski mediji ili je zaista zaboravio na sva stradanja kojima je dao svoj maksimalni doprinos. Ili možda svesno želi da zaboravi na svoju ulogu u tim ratovima, pa je odjednom svu krivicu svalio na svog najvećeg rivala.

Ako samo malo pogledamo širu sliku i sagledamo ko je čovek koji sebe predstavlja za mesiju “razrušene” Amerike, videćemo da tu nešto ne štima. Bar bi to zasigurno rekli Sirijci, Libijci, Avganistanci, Iračani, a na kraju krajeva i Srbi.

– Predlagao sam da bombardujemo Beograd, govorio sam da pošaljemo američke pilote tamo i raznesemo sve mostove na Drini – ovako je tokom jednog obraćanja aktuelni predsednik Amerike pozivao na uništenje prestonice Srbije, ali i  mostova, koji su simbol spajanja, pomirenja i sloge – onim o kojima je pisao naš čuveni nobelovac Ivo Andrić.

Od trenutka kada je kročio na svetsku političku scenu Bajden je zagovarao sve sem mira, a koliko god se “prodemokratski” mediji trudili da sakriju njegovu mračnu stranu, koju su na sopstvenoj koži osetili mnogi narodi širom sveta, gotovo svi oni svesni su Bajdenovih ranijih osvajačkih težnji.

Pročitajte još:

O tome svedoči i njegova prva vojna akcija otkako je postao predsednik – bombardovanje Sirije, u kojem je stradalo 17 osoba. Možda za nekog jeste shvatljivo da Bajden zaboravlja šta je pričao pre jednu ili dve decenije, ali neverovatno je da se ne seti koje naređenje je dao nepunih mesec dana pre no što je za predsednika Rusije rekao da je ubica.

Da ovo nisu samo reči ili prognoze, govore i Bajdenovi konkretni potezi, gde je na funkcije koje su od presudne važnosti za mir u svetu, upravo stavio osobe koji su poznati kao bivši piromani. Šta onda možemo očekivati od vrhovnog komandanta Bajdena?

Zato ne čude predviđanja stručnjaka da će čovek, koji je kao vodeći senator pomagao i navijao za katastrofalni irački rat, ponovo podsticati “američki avanturizam” u inostranstvu. Ipak, demokrate iz establišmenta i većina liberala, kojima je laknulo kada su Donaldu Trampu videli leđa, smatraju da je to predviđanje besmisleno. Ali, njima je bilo besmisleno nazivati ih i ubicama, u trenutku kada su mnoge narode zavili u crno, zbog potrebe da uspostave “trajni mir”, kako obično vole da opravdaju svoje akcije, poput onog “Milosrdnog anđela”, kog smo osetili na svojoj koži.

Teško da je potrebna neka vidovnjačka sposobnost da bi se reklo: Da, Bajden će započeti nove ratove. Bez obzira da li su ti ratovi “vidljivi”, Bajden je svoju karijeru napravio upravo tako što je “dizajnirao” brojne sukobe.

Istorijski gledano, promene spoljnopolitičke paradigme su izuzetno retke, posebno kada se zalažu za mir. Takav epilog izgleda gotovo nemoguće kada je ogromna snaga američkog vojno-industrijskog kompleksa uložena u beskrajni rat, kao i beskrajne pripreme za buduće hladne ratove, a upravo je Bajden još jedna figura, doduše ključna, koja podupire takve eskalacije.

I ne, očigledno da ne važi ona: “Ko god vlada Amerikom, radiće ono što mu se kaže”. Ne važi, jer je to upravo dokazao Tramp, koji za četiri godine svog mandata nije povukao nijedan takav potez, a nasuprot tome, doneo je odluku o povlačenju trupa iz Avganista, Iraka, Sirije….

Sada, sa Bajdenom, svet ponovo može da računa na taktike koje uključuju bespilotne letelice, vojne komandante, prevare CIA i uglavnom prikladne medije koji će pomoći Bajdenovoj administraciji da rat učini još nevidljivijim – barem za Amerikance.

Tako, slobodno možemo reći, da će se sa ratovima, dok je Bajden predsednik Amerike, nastaviti, a sve je jasnije da će upravo nova američka administracija raditi na tome da budu učestaliji i brutalniji. I baš zbog toga, od svih predsednika na ovom svetu, jedino Bajden nema nikakvo pravo da bilo kog drugog lidera nazove ubicom – sem ako zaista nije senilan.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti