Konačno odlučio da popusti pod pritiskom: Bajden ih već nedeljama izbegava, čime je oborio rekord svojih prethodnika

18.03.2021

09:00 >> 19:04

0

Službenici Bele kuće pokušali da ga opravdaju

Konačno odlučio da popusti pod pritiskom: Bajden ih već nedeljama izbegava, čime je oborio rekord svojih prethodnika
Copyright Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky)

Posle tačno 59 dana otkako je postao predsednik Amerike, Džo Bajden još nije održao samostalnu konferenciju za medije, a time je “oborio rekord” u odnosu na desetak svojih prethodnika, koji su od trenutka ulaska u Belu kuću mnogo manje čekali da se suoče sa novinarima.

Iako je predsednik održao svoje prvo obraćanje i to u udarnom terminu, Bajden već osmu nedelju izbegava samostalnu konferenciju za novinare. Toliko dug period nije zabeležen u poslednjih sto godina, a Bela kuća sada je saopštila da će predsednik SAD održati konferenciju pre početka aprila i usled kritika odredila datum – 25. mart.

Bivši predsednik Tramp sačekao je 27 dana da održi konferenciju za štampu, bivši predsednik Obama sačekao je samo 20 dana pre nego što ju je održao, a bivši predsednik Džordž Buš čekao je 33 dana pre nego što je odgovarao na pitanja novinara.

Predsednici i konferencije za štampu

Klinton

29. januara 1993. – nakon 9 dana

Džordž Buš

22. februara 2001. – nakon 33 dana

Obama

9. februara 2009. – nakon 20 dana

Tramp

16. februara 2017. – nakon 27 dana

Bajden će se verovatno suočiti sa mnogim pitanjima o kojima se sve češće govori u javnosti, uključujući krizu na granici, budućnost “filibastera”, nedavni podsticaj od 1,9 biliona dolara koji su kritikovali republikanci, ali i odnosu prema Rusiji i Kini.

Službenici Bele kuće pokušali su da opravdaju njegovo dugo odsustvo sa govornice rekavši da mu novinari redovno postavljaju pitanja, ali u neformalnim susretima.

Pročitajte još:

– Predsednik odgovara pitanja nekoliko puta nedeljno – rekla je novinarima prošle nedelje predstavnica za štampu Bele kuće Jen Psaki.

Dodala je da je predsednik usmeravao svoju “energiju”  na prolazak Amerikanaca kroz pandemiju i donošenjem američkog plana za spasavanje iz krize.

Uprkos teškom periodu za Ameriku, Bajdenov odnos prema konferenciji za novinare zameraju i iz Udruženja dopisnika Bele kuće. Predsednik tog udruženja Zeke Miler izjavio je ranije ovog meseca da su konferencije za novinare “presudne za informisanje američkog naroda i za polaganje računa administracije”.

Uredništvo “Vašington Post” takođe je osudilo predsednika rekavši da je “došlo krajnje vreme da Bajden održi konferenciju za novinare”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike